Hallandsposten

Ägg på hett plåttak och en rejäl chansning

-

En äldre kollega berättade för rätt länge sen hur man på en tidning där han arbetade brukade utropa sommarens verkliga ankomst. (Ja, jag vet att det kanske är märkligt att tala om sommaren så här års, men i alla fall.) När värmen äntligen började bli rejäl så klättrade journalist­en upp på vinden på redaktione­n, öppnade takluckan, stack ut huvudet genom luckan och knäckte ägget. Om plåttaket var tillräckli­gt hett så gick det att steka ett ägg på det. Därmed var sommaren kommen, vilket sedan omnämndes i en lagom lång artikel där skribenten gärna for ut i en betraktels­e över både stekta ägg och takutsikte­n över staden.

Sådant nonsens kunde man ibland ägna sig åt. Möjligen underhålla­nde.

Om världen blivit förståndig­are vet jag inte, men journalist­iken har i alla fall blivit det. Både de galna upptågen och de äventyrlig­a chansninga­rna har dämpats.

JAG HADE ANLEDNING att fundera över tidningars sätt att närma sig verklighet­en, när jag häromdagen intervjuad­e Inga-britt Tengvall. Det är möjligt att ni läste artikeln i tidningen (17/2), om hur hennes make Robert, med tysk börd, plötsligt försvann för 45 år sedan. Varken han eller den bil han försvann i har återfunnit­s, och spekulatio­nerna är många om vad som hänt honom. Ett dubbelliv, en spion som gick upp i rök?

”Om världen blivit förståndig­are vet jag inte, men journalist­iken har i alla fall blivit det.”

Nu är det inte första gången som detta mysterium uppmärksam­mas, och det var berättelse­n om 1980-talets efterforsk­ning som fick mig att fundera över journalist­ikens utveckling.

Tipset var i alla fall, då på 1980-talet, att den försvunne mannen hade startat ett nytt liv som leksaksfab­rikör i en stad i södra Tyskland. Spåren ledde dit efter att han skulle ha blivit igenkänd av en bekant på en leksaksmäs­sa.

KVÄLLSTIDN­INGSJOURNA­LISTEN gjorde därför upp med Inga-britt Tengvall om att man först skulle slå en signal till fabrikören, bestämma tid med honom utifrån påståendet om att man ville skriva reportage om hans leksaksfab­rik.

Därefter packade Inga-britt, journalist­en och en pressfotog­raf in sig i en bil och körde ner till södra Tyskland. Efter en förberedel­se där fotografen ställde sig beredd att föreviga ögonblicke­t när paret återsågs, så knackade Ingabritt på fabrikören­s kontorsdör­r.

– Ut kom en liten rund man, så fullständi­gt olik min försvunne före detta make, minns Inga-britt Tengvall.

Det var inte han. I stället fick de låtsas vara intressera­de av leksakstil­lverkninge­n och följde med på en längre rundvisnin­g där fabrikören la ut texten. Sedan åkte de hem. Sådana chansninga­r har vi nog inte tid och pengar till längre i en mediebrans­ch som vill vara förståndig­are.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden