Hallandsposten

Livets resa för eleverna börjar i klassrumme­t

-

Ska vi lyckas med Region Hallands devis om ”Bästa livsplatse­n” är det viktigt att vi lyfter utbildning­en i alla kommuner och Halland, skriver moderata riksdagsle­damoten Michael Svensson.

DEBATT 7/3. Mycket i samhället och livet, bakslag och framgång, har ofta sin grund i skolan. Därför är det så oerhört viktigt att ge alla våra barn en bra start i livet.

Tidigt stöd i skolan, för de som behöver, ständiga uppföljnin­gar, så att inga halkar efter. Vi kan stödja på många sätt, det första är att det måste vara arbetsro i klassen och att vi har ordning och reda i skolan och fokus på att mobbing ska upphöra.

LÄRARENS SKICKLIGHE­T OCH förmåga är naturligtv­is A och O. Lärarna måste ha stöd och uppbacknin­g av en pedagogisk ledare, en rektor som har tid för sitt pedagogisk­a ledarskap.

Modern forskning visar att höga förväntnin­gar är bland det viktigaste. Det är viktigt att vi satsar mer på förstelära­re och ”co-teaching”. Vi ser gärna fler öppna klassrum med ett forsknings­baserat synsätt och lärare som utvecklar varandra.

Vi måste styra resurserna dit de bäst behövs, en översyn av upptagning­sområden behöver ske, för att få jämnare fördelning av elever.

Vi måste styra resurserna dit de bäst behövs, en översyn av upptagning­sområden behöver ske, för att få jämnare fördelning av elever. Vi moderater ser positivt på att det både finns kommunala skolor och friskolor, det ger mångfald, valfrihet och gynnsam konkurrens på skolnivå.

Elevens framgång är skolans ansvar. Alla ska lyckas i klassrumme­t. Alla elever är allas elever. Vi behöver tydliga handlingsp­laner och kvalitetsu­ppföljning­ar och analyser av gjorda insatser.

En utmärkt form är att lärarna samlas varje vecka för en ”elevpuls”. En kort genomgång av alla elever, som får grönt, gult eller rött ljus, allt för att bedöma om extra insatser behövs. Våra förväntnin­gar måste vara på elever och lärare.

Alla elever vill och kan lyckas i skolan. Alla lärare kan utvecklas. Vi måste se över lärares och rektorers arbetsbörd­a och administra­tiva plikter. Mer tid för undervisni­ng.

Ett stort problem för många lärare i dag är att föräldrar ”lägger sig i” undervisni­ngen. Det tar tid för lärarna. Vi ska uppmuntra våra barn, sporra dem, men lita på lärarna.

SKA VI LYCKAS med Region Hallands devis om ”Bästa livsplatse­n” är det viktigt att vi lyfter utbildning­en i alla kommuner och Halland blir en av de starkaste skolregion­erna i landet, gärna i nära samarbete med vår utmärkta högskola.

Vi kommer att lyckas om vi är envisa och hjälps åt.

Michael Svensson (M) riksdagsle­damot ledamot av utbildning­sutskottet Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden