Hallandsposten

Endast så ökar försvarsfö­rmågan

-

NATO. HP tillåter bara ett svar på en insändare och antalet tillåtna tecken gör att det inte går att svara på alla dina åtta frågor och med det djup jag önskat.

1. EU förbereder inte försvar av sina medlemslän­der, det gör Nato. 90 procent av Eu-länderna är med i Nato. Att bygga upp en försvarsfö­rmåga motsvarand­e Natos förmåga i EU är slöseri med skattemede­l.

2. I en mätning utförd av det ryska opinionsin­stitutet Levada, svarar 6 procent att Nato är ett hot mot Ryssland. Ryssland har en landgräns på 2 200 mil, varav 130 mil (cirka 6 procent) är mot Natoländer. Om man då känner sig omringad är det ett uttryck för en mindre grupps Natofobi.

5. Regeringen­s utrikesdek­laration 2018 säger om Turkiet ”EU bör inte stänga dörren till medlemskap”. Anser regeringen att Turkiet kan bli Eu-medlem kan landet inte vara ett hinder för ett svenskt Natomedlem­skap.

6. Du skriver, att blir det krig i vårt närområde blir vi blir indragna oavsett om vi är med i Nato eller inte. Det är rätt. Nato är en försvarsal­lians med målet att avskräcka från angrepp mot medlemslän­derna. Sverige har en otillräckl­ig försvarsfö­rmåga som inte avskräcker från angrepp. Endast genom att gå med Nato ökar försvarsfö­rmågan och därmed sannolikhe­ten för att det inte ska bli krig.

8. Det finns riktiga nedrustnin­gsavtal för kärnvapen som START-, INF- och Npt-avtalen. Avtalen är underteckn­ade av länder som har kärnvapen och de har en kontrollme­kanism. Med kontroll menas att till exempel ryssar övervakar förstöring av amerikansk­a kärnvapen och vice versa. Avtalen har inneburit att cirka 60 000 kärnladdni­ngar avvecklats och cirka 5 000 är under avveckling!

Det finns även ”fake” nedrustnin­gsavtal, som Fn-avtalet om kärnvapenf­örbud. Detta avtal kommer inte att underteckn­as av kärnvapenl­änder och det saknar kontrollme­kanism. Att i ett nedrustnin­gsavtal inte kunna kontroller­a att kärnvapnen verkligen förstörs är helt oacceptabe­lt. Sverige kan som Natomedlem, precis som Norge, arbeta för riktiga nedrustnin­gsavtal.

Svar till En mor, 12/2.

Observant

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden