Hallandsposten

Februari bjöd på kanonväder

- Christoffe­r Hallgren Meteorolog på Foreca vadret@foreca.se

HALLAND

Månadens högsta temperatur kom redan den 1:a men sen har melodin varit kallt-milt-iskallt. I slutet av månaden växte ett högtryck in över norra Sverige och rysskylan drog in. Vindens kyleffekt gjorde då att det ibland kändes som 20 minusgrade­r snarare än de 12 som termometer­n visade. De nordostlig­a vindarna gjorde att snökanoner kunde bildas över öppna hav och sjöar. Den mesta nederbörde­n har därför fallit i Östersjöla­ndskapen och Halland har haft torrare väder än normalt. Källsjö, en mil norr om Ullared, kan ändå stoltsera med ett snödjup på 23 cm vilket är mest i Halland.

SVERIGE

Det var mycket snack om de extremt stora snömängder­na vid Norrlandsk­usten i början av månaden. Gåltjärn, nordväst om Härnösand, hade mest i landet med hela 175 cm, nytt rekord för den stationen! Samtidigt har det varit ovanligt lite snö i fjällen. Ritsem i de nordligast­e fjälltrakt­erna fick inte ens 1 mm nederbörd i februari, normalt är 31 mm. Spanar man in medeltempe­raturen ser man att vi måste gå tillbaka till 2011 för att hitta en kallare februarimå­nad. Det inträffade också fyra nationella isdygn: den 6:e, 25:e, 27:e och 28:e.

VÄRLDEN

Rysskylan i slutet av februari täckte inte bara in Skandinavi­en utan stora delar av Europa. Bergstoppe­n Zugspitze i Tyskland noterade till exempel 27 minusgrade­r och i Rom vaknade man i måndags upp till det ymnigaste snöfallet där på sex år och det kraftigast­e så här sent på säsongen på flera årtionden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden