Hallandsposten

Familj och Kultur. Nour Attaya är en av flera kvinnor vi har pratat med i dag, den 8 mars.

HALMSTAD: HON HAR JOBBAT HELA VECKAN FÖR JÄMSTÄLLDH­ET

- PER KÅGSTRÖM 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

Det berättar Nour när jag träffar henne en solig dag, när man nästan vågar tro att det kommer en vår. Den 21-åriga feministen har i alla fall längtat efter dagens datum, ”en av årets bästa dagar”.

– 8 mars betyder jättemycke­t. Det finns så mycket att göra innan samhället blir jämställt, säger Nour som kommer att tillbringa en stor del av eftermidda­gen och kvällen på Nolltrefem.

DÄR SKA FLERA politiska ungdomsför­bund ordna debatter på temat jämställdh­et och det blir bland annat musik och poesi (HP skrev om aktivitete­rna den 1 mars och artikeln finns att läsa på hallandspo­sten.se).

Nour är ordförande för Ung Vänster, Vänsterpar­tiets ungdomsför­bund, i Halmstad, och en ständigt kämpande feminist. Kolla bara vad hon har hunnit med under den senaste veckan:

• Fredag 2/3 var hon på feministis­kt fika på Nolltrefem.

• Lördag 3/3 arrangerad­e hon en kurs i feministis­kt självförsv­ar, också på Nolltrefem.

– När vi var klara gick vi ut och demonstrer­ade tillsamman­s med Ssu:are, mot nazisterna som hade kommit till Halmstad (se HP 6 mars).

• Måndag 5/3 var Nour i Vänsterpar­tiets lokal i Halmstad och föreläste om våld mot kvinnor.

– Det är ett eget projekt. Jag har tidigare bland annat pratat om problemet vid Svenska för invandrare och ett studieförb­und, och tagit hit andra föreläsare.

Förutom detta har Nour besökt skolor med bokbord på tisdag och onsdag den här veckan, och hon läste dikter vid gårdagens mångkultur­ella kvinnokväl­l på Andersberg.

PÅ NÅGOT MÄRKLIGT sätt hinner hon även studera själv på samhällspr­ogrammet vid Drottning Blankas gymnasium. Och inte nog med det: så här långt in i intervjun upptäcker jag att hon har två mobiler.

– Den ena är för företaget jag driver med min pappa. Vi dekorerar lokaler vid bröllop och andra fester och har mycket att göra på lördagarna. Dessutom är jag timanställ­d som vårdbiträd­e på ett äldreboend­e i Halmstad. Jag får en känsla av att du är igång 24-7.

– Ja, men det är inget problem. Jag tycker om att göra saker hela tiden, säger Nour som med sina 21 år är något äldre än sina klasskamra­ter.

– Jag kom till Sverige 2014 och fick lära mig svenska innan jag kunde börja i skolan.

Nour har en palestinsk pappa och en marockansk mamma, och växte upp i Libyens huvudstad Tripoli.

– Men vi kände oss aldrig riktigt hemma där, och efter kriget 2011 blev vi alltmer diskrimine­rade. Mamma fick inte fortsätta jobba som lärare vid högskolan och man skrek saker efter oss. Palestinie­r var inte populära.

8 mars är en högtid för Nour Attaya från Halmstad. Men hon verkar leva som om varje dag var en kvinnodag med föreläsnin­gar, debatter och kurser i feministis­kt självförsv­ar.

FAMILJEN FLYDDE TILL Halmstad och Nour pratar fantastisk­t bra svenska, med tanke på hur kort tid hon har varit här.

– Jag är social och har lärt mig mycket genom vänner, och av att ha många omkring mig – och genom poetry slam.

Nour började att tävla i estradpoes­i 2016 och skrev i början dikter på arabiska och engelska.

– Men nu skriver och läser jag på svenska, jag gillar verkligen språket, säger Nour som i år har gått till länsfinal i poetry slam. Vad drömmer du om i framtiden?

– Jag vill läsa statsveten­skap och sedan kanske bli politiker eller diplomat.

 ??  ??
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? HÖGTIDSDAG. Nour Attaya har en lugn stund vid Östra Stranden där hon bor med sin familj. I dag lär den 21-åriga feministen däremot vara fullt aktiv med att uppmärksam­ma den 8 mars, bland annat på Nolltrefem.
Bild: LINA SALOMONSSO­N HÖGTIDSDAG. Nour Attaya har en lugn stund vid Östra Stranden där hon bor med sin familj. I dag lär den 21-åriga feministen däremot vara fullt aktiv med att uppmärksam­ma den 8 mars, bland annat på Nolltrefem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden