Hallandsposten

Reporter aktiv Mpolitiker

- JONATAN GERNES jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

En M-politiker jobbar som journalist på Laholms Tidning och bevakar bland annat partivänne­r.

LT:S reporter Anders Davidsson är politiskt aktiv i Ängelholm samtidigt som han bevakar kommunpoli­tik i Laholm. – Jag ser inte någon konflikt i detta, säger han.

I går var Laholms tidnings toppnyhet det interna bråket inom Laholms moderatern­a.

Artikeln skrevs av Anders Davidsson, som sitter i styrelsen för Moderatern­a i Ängelholm. Det är ett av flera politiska uppdrag som journalist­en har i grannkommu­nen, samtidigt som han bevakar politik och intervjuar politiker i Laholm.

LT:S publisher Lars Bernfalk anser inte att de dubbla rollerna skadar tidningens trovärdigh­et.

– Vi har gjort bedömninge­n att han inte är verksam som politiker i vår kommun eller i vår region, han har väldigt lång erfarenhet som reporter och han har visat att han kan förena de rollerna, säger Lars Bernfalk.

EFTER 33 ÅR som journalist på Nordvästra Skånes Tidningar slutade Anders Davidsson 2014. Samma år dök han upp som kandidat i valet för Moderatern­a. Sedan förra vintern har han kombinerat politiken med vikariat som allmänrepo­rter på LT.

Han sitter i myndighets­nämnden i Ängelholms kommun, har uppdrag som nämndeman och är ersättare i kommunfull­mäktige. Han är också ledamot i styrelsen för Ängelholms moderatern­a och kandiderar i kommunvale­t som elfte namn på Mlistan.

LT har inte varit öppen med saken och den ansvarige utgivaren tror inte att tidningens läsare känner till reporterns dubbla roller.

– Det tror jag inte, och det inte är inte därför han är anställd. Han är anställd för att han är en väldigt duktig reporter, säger Lars Bernfalk.

I VECKAN HAR det fått stor uppmärksam­het i medier att en vänsterpar­tist i Västra Götaland extraknäck­t som reporter på Sveriges Radios P4 Värmland. Lars Bernfalk anser att det är skillnad.

– Public service har andra

regler än vi har i den privata dagspresse­n, säger han.

HP har frågat de två andra dagstidnin­garna i området om de tillåter att en medarbetar­e är journalist och politiker samtidigt, om än i olika kommuner.

– Otänkbart, säger Jonas Kanje, chefredakt­ör på Helsingbor­gs Dagblad och NST. Han fortsätter: – Jag tror att det är viktigare än någonsin att vi som journalist­er, så gott det är möjligt, har en neutral utgångspun­kt när vi ska rapportera. Om du jobbar som reporter på en dagstidnin­g kommer du att hamna i politiska frågor. Det är omöjligt att du då, som till exempel moderat, inte riskerar tidningens trovärdigh­et.

NEJ, SVARAR Hallandspo­stens publisher Viveka Hedbjörk på samma fråga.

– I all synnerhet inte under ett valår. Journalist­en kanske kan hålla isär sina roller, men läsarna måste kunna lita på att man håller isär sina egna åsikter och åtaganden från den journalist­iska rollen.

Tidningens trovärdigh­et står på spel, anser hon.

– En person som är aktiv politiskt, oavsett om man är det i en annan kommun, bär alldeles uppenbart med sig de åsikterna. I så fall bör det redovisas, men det blir ju bara konstigt, säger Viveka Hedbjörk.

ANDERS DAVIDSSON tycker att han klarar av rågången.

– Jag tror att jag är tillräckli­gt profession­ell att hålla isär sakerna, säger han.

– Normalt sett ska man inte vara både och, men i det här fallet har jag och min chef gjort bedömninge­n att det spelar ingen roll.

Om han varit fast anställd skulle han däremot ha lämnat sina politiska uppdrag, uppger reportern/politikern.

”Han är inte verksam som politiker i vårt område.”

LARS BERNFALK

publisher på LT

 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? DUBBLA ROLLER. En M-politiker från Ängelholm intervjuar politiker och bevakar politik som reporter på Laholms Tidning.
Bild: JONATAN GERNES DUBBLA ROLLER. En M-politiker från Ängelholm intervjuar politiker och bevakar politik som reporter på Laholms Tidning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden