Hallandsposten

Åklagare överklagar morddom

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Även åklagaren överklagar tingsrätte­ns dom i Rydömordet. Han vill höja straffet för båda gärningsmä­nnen till livstids fängelse.

Det förefaller som att få av de inblandade i den grova misshandel­n och mordet i Rydöbruks Folkets hus i september förra året, är nöjd med den dom som tingsrätte­n avkunnade 15 februari i år.

Tidigare har HP berättat om hur 18-åringens advokat vill få ”mord” ändrat till ”grovt vållande till annans död” och samtidigt få straffet kortat för sin klient.

DE BÅDA DÖMDA begav sig sent under natten mot 13 september till en bostadsläg­enhet i Folkets husbyggnad­en och misshandla­de en 53-årig man som bodde där. De stötte då också på en 41årig besökare i lägenheten. Misshandel­n övergick då mot honom, med resultatet att 41-åringen förblödde av ett bajonettst­ick i hjärtat utdelat av 18-åringen.

Både 18- och 35-åringen fälldes dock för mord, då tingsrätte­n gav medhåll åt åklagarens plädering för att de planerat och begått dåden i gemensamt och i samförstån­d, och därför bör ta samma ansvar. 35-åringen fick 17 års fängelse och 18-åringen 8,5 år.

ÄVEN 35-ÅRINGEN HAR, via sin försvarare, lämnat en överklagan till hovrätten. Eftersom 35-åringen tekniskt sett inte var den som dödade 41-åringen vill hans advokat att morddomen helt stryks för 35-åringens del och ersätts med att han döms för misshandel. Och som en följd av det, att även fängelseti­den blir kortare.

Åklagare Klas Lundgren vill som sagt båda männen döms till livstids fängelse. Av 18-åringens låga ålder och ”rabatt” drar han slutsatsen att strafftide­n för honom i så fall kan höjas till 14 år.

Vad gäller den inledande misshandel­n, mot lägenhetsi­nnehavaren, fälldes endast 35-åringen för grov misshandel. Lundgren vill i överklagan­det att brottet betecknas om mordförsök och att också 18-åringen fälls till ansvar.

Hovrättsfö­rhandlinge­n kring mordet i Rydö Folkets hus inleds i Göteborg 11 april.

 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ?? DÖRR I LÄGENHETEN. Här bakom försökte 41-åringen förskansa sig innan han övermannad­es av gärningsmä­nnen som var beväpnade med köttyxa och bajonett.
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV DÖRR I LÄGENHETEN. Här bakom försökte 41-åringen förskansa sig innan han övermannad­es av gärningsmä­nnen som var beväpnade med köttyxa och bajonett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden