Hallandsposten

Säkerhet i fokus på Uf-mässan

HALMSTAD: Sparbanksh­allen i Varberg kryllade av flera hundra företagsam­ma gymnasieel­ever under gårdagens Uf-mässa.

-

176 unga företag tog chansen att visa upp sig i Sparbanksh­allen i Varberg. Flera av eleverna hade fått mersmak och ville fortsätta utveckla sitt företag.

– Jag hoppas att jag kan ha kvar företaget vid sidan om ett vanligt arbete. Det roligaste har varit att sköta kundkontak­ten, säger Zakarias Norén.

HAN DRIVER BISKORPSTO­RPS gårdskött UF tillsamman­s med tre andra Halmstadel­ever.

– Vi kör ut lådor med närproduce­rat kött till våra kunder. Idén fick vi eftersom en av oss har en pappa som är grisbonde i Holm, säger Fredrik Björding.

Dock så tycker gänget som pluggar ekonomi att just den biten är den svåraste. De får medhåll från flera andra Uf-företagare som tycker att erfarenhet­en av hur företag sköter bokförning­en har varit nyttig.

– Just bokföring och hur man marknadsfö­r sig själv har varit lärorikt för mig, säger naturestet­eleven Julia Grimbeck på Peder Skrivares skola i Varberg.

Hon driver Alltidsynl­ig UF som vill att ungdomar ska bli bättre på att använda reflex.

– Det är sällan ungdomar använder reflexer eftersom de tycker att är fula. Därför har vi valt att kombinera mode med säkerhet.

FLERA UF-FÖRETAG HADE fokuserat på säkerheten i samhället. Bland annat Vagnlåset UF vars produkt riktar sig till äldre personer.

– Vi har tagit fram ett lås som

Forskning visar på att Uf-företagare lättare gör karriär senare i livet. – Det är en bra förberedel­se för arbetslive­t, säger Anton Silversjö under gårdagens mässa.

Antal Uf-företag på mässan: * Laholm: 14 * Halmstad: 67 * Falkenberg: 17 * Varberg: 27 * Kungsbacka: 45

Könsfördel­ningen: * 45 procent kvinnor och 55 procent män, siffran gäller alla Uf-företag i Halland. * Av de 29731 elever som driver Uf-företag i Sverige är fördelning­en 50/50.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? HALMSTADTR­IO. Emil Lucik, Oscar Wennberg och Andreas Johansson, som läser teknik på Kattegattg­ymnasiet, vill fortsätta sin satsning på formsydda väskor för elbilar.
Bild: ANNIKA KARLBOM HALMSTADTR­IO. Emil Lucik, Oscar Wennberg och Andreas Johansson, som läser teknik på Kattegattg­ymnasiet, vill fortsätta sin satsning på formsydda väskor för elbilar.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? MATLÅDOR. David Andersson, Ludwig Håkansson, Fredrik Björding och Zakarias Norén hoppas kunna fortsätta att köra hemleveran­ser av lokala köttproduk­ter efter att de tagit studenten.
Bild: ANNIKA KARLBOM MATLÅDOR. David Andersson, Ludwig Håkansson, Fredrik Björding och Zakarias Norén hoppas kunna fortsätta att köra hemleveran­ser av lokala köttproduk­ter efter att de tagit studenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden