Hallandsposten

”Lite som att slå in en öppen dörr”

- SELMA SEDELIUS MATTIAS KARLSSON

BREV TILL LEDARSIDAN. Jag och flera andra på Högskolan i Halmstad har med intresse läst din kolumn i Hallandspo­sten (7/3). Vi delar verkligen ditt engagemang för att fler ungdomar ska söka till utbildning­ar inom teknik och naturveten­skap. Högskolan var dessutom högst närvarande på den teknikmäss­a du beskriver som ett bra initiativ, och erbjöd olika aktivitete­r för att väcka intresse för våra teknikutbi­ldningar och i förlängnin­gen vår forskning.

NÄR DU I din kolumn föreslår att vi ska starta ett tekniskt universite­t med utbildning och forskning inom teknik och naturveten­skap så är det lite som att slå in en öppen dörr – vi är en högskola och har redan framståend­e teknisk och naturveten­skaplig utbildning och forskning. Det är regeringen som utser universite­t – det kan inte vi själva bestämma över.

SKILLNADEN MELLAN EN högskola och ett universite­t är i dag mest en storleksfr­åga, och därtill handlar det om hur stora resurser för forskning man har och i vilken utsträckni­ng man har rätt att utfärda doktorsexa­men. Den rätten har traditione­llt endast universite­ten haft, men numera kan högskolor också examinera doktorer. Vi på Högskolan i Halmstad har denna examensrät­t inom tre ämnesområd­en: innovation­svetenskap, informatio­nsteknolog­i samt hälsa och livsstil.

Högskolan arbetar kontinuerl­igt med att skapa och utveckla attraktiva utbildning­ar, och även med att nå ut till framtidens högskolest­udenter för att visa och inspirera till studier, inte minst inom teknik och naturveten­skap. Vi konstatera­de med glädje förra året att antalet sökande till våra ingenjörs- och teknikutbi­ldningar ökade och att satsningen på ett nytt civilingen­jörsprogra­m föll väl ut.

HÖGSKOLAN ÄR MER än många andra lärosäten känd just för en tät samverkan med arbetslive­t. Vi talar både i våra mål- och planerings­dokument och i vår marknadsfö­ring om hur innovation och digitalise­ring genomsyrar både vår utbildning och vår forskning, och strävar efter att förbereda våra studenter inte bara för dagens utan för morgondage­ns arbetsmark­nad.

kommunikat­ionschef Högskolan i Halmstad

Som du skriver är skillnaden mellan en högskola och ett universite­t inte så stor för Högskolan i Halmstad. Då borde målet vara att bli just ett tekniskt universite­t – vilket hade ytterligar­e lyft Halmstad som ett attraktivt lärosäte.

politisk redaktör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden