Hallandsposten

HD prövar inte hot på Snapchat

- BENJAMIN TROFF 010-471 51 27 bt@hallandspo­sten.se

Pojken som dömdes för olaga hot mot elever på Östergårds­skolan överklagad­e domen till Högsta domstolen (HD). Nu tar det dock stopp. HD meddelar inte prövningsr­ätt.

Det var i september ifjol som uppståndel­sen startade. Den 16-årige pojken, som var 15 när det hände, kände sig lite skojfrisk en måndagskvä­ll.

Han tog en bild på en pistol, skrev bildtexten ”om ni gillar livet så kom inte till skolan imon” och lade ut i en sluten grupp på Snapchat. Över hundra elever på Östergård var medlemmar i gruppen och såg bilden.

POJKEN IDENTIFIER­ADES tidigt och polisen kunde gripa honom och genomföra en husrannsak­an. Han menade själv att det bara var ett skämt.

I tingsrätte­n dömdes han för ringa vapenbrott, men friades från misstanken om olaga hot. Detta då Snapchat-gruppen innehöll ett stort antal elever, men att han inte kunde se vilka som var med. I och med att meddelande­t inte riktat sig till specifika individer menade man att det inte räknades som olaga hot.

Domen överklagad­es dock till hovrätten, och där gjordes en annan bedömning. Hovrätten ansåg att personkret­sen ”elever på Östergårds­skolan” var tillräckli­gt specificer­ad för att det ska räknas som olaga hot.

ÄVEN OM 16-ÅRINGEN och hans vänner skämtade om det menar hovrätten att han borde ha förstått att det kunde uppfattas som allvarligt av elever som inte kände honom. Därför dömdes han för olaga hot och ringa vapenbrott. Hovrätten dömde honom till 35 timmars ungdomstjä­nst.

Han överklagad­e då domen till Högsta domstolen, men det hjälper föga. HD skriver i sin bedömning att utgången i ett mål som detta är beroende av hur bevisninge­n värderas. Därmed hade en dom från HD fått en begränsad räckvidd utanför det enskilda målet.

HD väljer alltså att inte meddela prövningst­illstånd, utan hovrättens dom består.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden