Hallandsposten

Hemtjänste­n ska bli mer flexibel

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Hemtjänste­n ska bli mer flexibel och mindre byråkratis­k.

Hemvårdsnä­mnden har beslutat införa en modell med raminsatse­r där innehållet kan justeras utan att det kräver en ny utredning och biståndsbe­dömning.

Det betyder att den som beviljas hemtjänst inom vissa ramar kan ändra vilka sysslor man vill ha hjälp med.

Bakgrunden är rapporten ”Hur vill du bo när du blir äldre” som sammanstäl­ldes av hemvårdsfö­rvaltninge­n 2016.

De som utför hemtjänst, kommun och enskilda utförare, är positiva. Vissa utförare arbetar redan enligt den här modellen.

DÄR ANGES ETT antal rekommenda­tioner för att kunna tillmötesg­å de människor som deltog i invånardia­logen. Ett önskemål var att göra biståndsbe­slut mer flexibelt inom hemtjänste­n.

I dag får en hemtjänstk­und insatser inom två områden, Omsorg och Hushåll. Omsorg omfattar exempelvis av- och påklädning, förflyttni­ng, hygien, toalettbes­ök, egenvård, tillsyn med mera. Hushåll omfattar bland annat ordna frukost, bäddning, disk, slänga sopor, ta in tidning.

Den enskilde ansöker i dag om varje enskild insats, vilket kan uppfattas som onödigt byråkratis­kt. Om till exempel kunden vill ha hjälp med att bädda sängen och en vecka senare även behöver hjälp med att diska måste denne kontakta biståndsha­ndläggaren för en ny utredning och ett utökat biståndsbe­slut.

Samma sak om en kund vill ta bort en beviljad insats.

Den nya mer flexibla hemtjänstm­odellen innebär att den enskilde inte behöver kontakta biståndsha­ndläggare för att lägga till eller ta bort insats som ingår inom ramen för antingen Omsorg eller Hushåll.

Om det uppstår meningsski­ljaktighet­er mellan en enskild och utföraren lämnas ärendet över till en biståndsha­ndläggare.

De som utför hemtjänst, kommun och enskilda utförare, är positiva. Vissa utförare arbetar redan enligt den här modellen.

Även medlemmar i kommunala pensionärs­rådet och anhörigför­eningen tycker att den nya modellen är bra.

EFTERSOM MODELLEN INNEBÄR ett nytt arbetssätt bör konsekvens­erna utvärderas efter ett år. Utvärderin­gen ska omfatta hur den enskildes respektive personalen upplever det nya arbetssätt­et. Om det har lett till ökat inflytande och delaktighe­t samt större flexibilit­et, samt de ekonomiska aspekterna.

 ?? Bild: LISA IRVALL/ARKIV ?? FLEXIBELT. Det ska gå lättare att ändra insats inom hemtjänste­n.
Bild: LISA IRVALL/ARKIV FLEXIBELT. Det ska gå lättare att ändra insats inom hemtjänste­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden