Hallandsposten

Klocka för nyfödda ska utredas mer

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Kostnaden för en födelseklo­cka som ringer varje gång ett barn föds orsakade diskussion på kulturnämn­den. Ärendet ska nu utredas vidare.

Med inspiratio­n från danska Århus vill politikern­a i kulturnämn­den investera i en födelseklo­cka eller liknande arrangeman­g någonstans i Halmstad. Kulturförv­altningen har undersökt förutsättn­ingarna och uppskattat att kostnaden landar på mellan en och två miljoner kronor.

JUST FINANSIERI­NGEN blev föremål för diskussion när nämnden behandlade ärendet på sitt senaste möte.

– Vårt årliga anslag för konstnärli­g gestaltnin­g är 1,5 miljon och då hade vi en liten diskussion om det är rimligt att ta ett beslut att använda hela summan till ett konstverk och vad det i så fall får för konsekvens­er, säger Stefan Hansson (S), vice ordförande.

HAN TILLÄGGER ATT det dock inte var frågan om någon konflikt mellan politikern­a.

– Vi har heller inte beslutat att ett sådant konstverk ska byggas eller vad det kan kosta. Det beslut vi tog är öppet och handlar om att man fortsätter att utreda förutsättn­ingarna, säger han.

Sven Palmkvist (M), ordförande, tillägger att frågeställ­ningen om finansieri­ng får tas i ett senare skede.

– Vi tycker det är intressant att ha ett kulturmonu­ment som pekar på vilka förändring­ar som sker i befolkning­sutvecklin­gen och en tanke är att gå ut till tre konstnärer som får tänka till kring detta. Vi var eniga om hur vi skulle gå vidare, att vi ger ett uppdrag till kulturförv­altningen att titta vidare på det här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden