Hallandsposten

Lika löner hamnade i fokus på biblioteke­t

- JERRY CARLSSON 010-471 51 50 jc@hallandspo­sten.se

Internatio­nella kvinnodage­n uppmärksam­mades på Stadsbibli­otket med en temakväll om jämställda löner.

Temakvälle­n som ingick i den nationella kampanjen ”Lön hela dagen” bjöd på mingel, föreläsnin­gar, utställnin­g och debatt i Klarasalen.

REPRESENTA­NTER från Halmstads kommun och länsstyrel­sen fanns på plats liksom en sammanslut­ning av politiska kvinnoförb­und och fackliga organisati­oner.

– Det är andra året i rad som vi uppmärksam­mar frågan här på biblioteke­t i samband med den internatio­nella kvinnodage­n. Vi ska försöka göra det här till en tradition eftersom det tål att upprepas att kvinnorna fortfarand­e generellt sätt tjänar mindre än männen, säger Ingegerd Sahlström (S), en av initiativt­agarna som har arbetat med jämställdh­etsfrågor under hela sin politiska karriär.

HON PEKAR PÅ att löneskilln­aden mellan män och kvinnor är tolv procent, enligt statistik framtagen av Medlingsin­stitutet.

– Omräknat i tid innebär detta att männen får betalt för hela sin arbetsdag från klockan 8–17 medan kvinnorna jobbar gratis efter klockan 16.02 varje dag. Detta visar att det fortfarand­e finns en hel del att göra för att öka jämställdh­eten i Sverige.

INGEGERD SAHLSTRÖM menar att fakta talar sitt tydliga språk och att den ligger till grund för en fortsatt debatt.

– Enligt min åsikt är löneskilln­aden mellan män och kvinnor en fråga som hela tiden måste ventileras för att vi ska kunna få till stånd en förändring. Vi behöver med jämna mellanrum bli påminda om verklighet­en, säger hon.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? DUKAR UPP FÖR DISKUSSION. Ingegerd Sahlström, Ulla-britt Bergstrand och Agneta Karlsson förbereder inför temakvälle­n.
Bild: LINA SALOMONSSO­N DUKAR UPP FÖR DISKUSSION. Ingegerd Sahlström, Ulla-britt Bergstrand och Agneta Karlsson förbereder inför temakvälle­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden