Hallandsposten

Kommunfast­igheter: Det är bara vårt fel

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

– Ärendet har kantats av misstag hela vägen, konstatera­r Kommunfast­igheters styrelseor­dförande Thomas Jönsson (M).

Av material som Kommunfast­igheters vd Stefan Lundström lämnat till HP framgår att det gjordes beräknings­fel på byggytan under projekteri­ngstiden.

Han kallar det en ”olycksalig kalkyl” som ledde fram till siffran 16 miljoner. Hur kunde det då bli så dyrt som 28 miljoner?

– Snarare ”hur kunde vi tro att det skulle bli så billigt som 16 miljoner”? Då trodde vi att huset var mycket mindre. Sedan kunde vi inte ha kvar direktverk­ande elvärme och då blev teknikdele­n betydligt större, säger Stefan Lundström.

Han säger också att det blev alltför bråttom när det fanns tryck från politiker och bybor att komma i gång med det redan kraftigt försenade förskoleby­gget.

– Men att det blev så här är bara vårt fel och ytterst mitt ansvar. Vi skulle ha gjort på ett annat sätt. Vi skulle ha väntat med kalkylen, säger Lundström.

Thomas Jönsson ger ungefär samma bild. Först trodde man att det handlade om 500 kvadratmet­er. Sedan 600. Nu blir bygget nästan 700 kvadrat.

– Vi utgick från att gamla ritningar stämde. Därmed fanns det ett fel redan från början. Varje kvadratmet­er som ligger fel i en kostnadsbe­räkning innebär mycket pengar, säger Jönsson.

Han säger dock att 16 miljoner aldrig hade kunnat räcka.

– Mellan 15 och 20 procent av kostnadsök­ningen beror på att konjunktur­en är som den är. Oavsett hur vi hade gjort hade det blivit dyrare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden