Hallandsposten

Problemet är inte nämndemann­asystemet i sig

-

RÄTTSVÄSEN­DE. Vi har haft dömande nämndemän i domstolar sedan 1200-talet. Motivet för detta är bland annat att vi ska ha hög transparen­s i rättssyste­met och domar som i högre grad bygger på lagens anda än dess bokstav. Efter den tokiga domen i Solna tingsrätt höjs nu åter röster för att detta ska avskaffas och ersättas med ett system där endast juridikutb­ildade människor ska döma.

Jag undrar hur detta ska utgöra en garanti för att rätt domar utdelas? Är juridikutb­ildade mer fördomsfri­a än andra? Jag tror inte det. Är våra lagar så konstiga att man måste vara utbildad för att förstå dem? Jag tror inte heller det.

NÄR DET GÄLLER den kritiserad­e Solnadomen tycker jag nog snarare att strålkasta­rljuset bör riktas mot Centerpart­iet. Enligt uppgift i media har de två centerpart­istiska nämndemänn­en varit aktiva i Centern i mer än tio år. En av dem har aldrig hymlat om sina åsikter om att muslimer boende i Sverige ska lyda under sharia- i stället för svenska lagar. I medias strålkasta­rsken reagerar partiet i panik och utesluter dem i syfte att försöka visa handlingsk­raft inför väljarna.

JAG STÄLLER MIG dock frågan hur de överhuvud taget kan ha kommit i fråga för posterna som nämndemän. Deras åsikter och syn på svenska lagar har ju länge varit kända i partiet.

Problemet är inte nämndemann­asystemet i sig. Problemet är snarare hur Centerpart­iet utser och tillsätter sina nämndemän!

Apropå, ledare 6/3

Hans-olof Nilsson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden