Hallandsposten

Erik Tenfält

-

Erik Tenfält gick bort den 10 februari i en ålder av 94. Han sörjs av hustru Eva med familj.

Erik föddes i Stockaryd 1923 och växte upp i Tenhult. Han tog studenten i Jönköping och studerade kemiteknik på KTH, följt av licentiate­xamen i textilkemi vid Chalmers.

Erik började vid Skånska Yllefabrik­en i Kristianst­ad och blev 1959 anställd som chef för Nordiskafi­lts utveckling­savdelning. Som medlem i företagets ledningsgr­upp ERIK TENFÄLT 1923-2018.

var han involverad i utlandssat­sningar och snart ansvarig för denna verksamhet med bland annat uppstartni­ng av Finlandsfa­briken. 1967 blev han vd för Hollandsfa­briken i tre år och mycket uppskattad, icke minst för att han lärde sig holländska.

Han återvände till Halmstad som marknadsdi­rektör och blev senare vd för företagets Industrite­xtilier, Nordifa, med produkter för filtrering inom Europa. 1980 flyttade Erik till Albany NY ansvarig för koncernens företag i Australien, México och Brasilien, och blev efter två år direktör för koncernens internatio­nella forskning. 1984 blev han vd för den australien­ska enheten i Gosford och 1986 slöts cirkeln då Erik återvände till Halmstad för att biträda vd. Efter olika uppdrag och allt resande världen över gick han i pension efter 30 år i samma koncern.

De internatio­nella erfarenhet­erna var viktiga för de stora insatser Erik gjorde inom Rotary. Idealismen i engagemang­et hade han med sig från sin småländska uppväxt. Hans yrkesliv kom att bestämmas av teknisk utbildning och förmåga att ”ta folk”.

Hans breda intressen fick spelrum i bland annat musik och humaniora, och Eriks sociala kontakter gav många vänner. Erik hade sett världshave­n men ett trängre vatten stod hans hjärta nära. Kalmarsund var vägen till sommarvist­et på Öland och när man mötte honom där, insåg man vad landskapet och orkidéerna betydde för honom.

Vi minns Erik som en god ledare och gedigen vän. Vi vet att många delar den saknad vi känner.

Gillis Albinsson Anders Helmroth Thomas Richardson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden