Hallandsposten

Rulltårta

-

10-12 PERSONER

Botten

1 dl potatismjö­l 0,5 dl mandelmjöl 2 msk kakao 1 tsk bakpulver 1 nypa salt 3 ägg 1,5 dl socker 0,5 dl rostade mandelflar­n 1 msk rörsocker

Fyllning

150 g smör 3 dl florsocker 1 tsk vaniljsock­er 1 äggula 2 dl björnbär, färska eller väl avrunna (eller andra bär) skalet från 0,5 ekologisk citron

Botten Sätt ugnen på 250 grader. I en bunke, blanda potatismjö­l, mandelmjöl, kakao, bakpulver och en nypa salt.

Vispa socker och ägg minst 5 minuter med elvisp.

Strö över och vispa lätt i mjölblandn­ingen lite i taget.

Rosta mandelflar­n i torr panna så att de får färg.

Bred ut smeten cirka 30x40 centimeter på en bakplåtsdu­k. På ett smörpapper, strö ut mandelflar­n och rörsocker, jämnt över hela ytan.

Grädda smeten 5 minuter i mitten av ugnen.

Ta ut och stjälp direkt upp botten på det sockrade pappret. Dra bort duken som botten bakats på och lägg tillbaka igen för att hålla fukten. Låt svalna till rumstemper­atur. Björnbärsk­räm Mosa bären med en gaffel och låt rinna av i finmaskig sil. Spara juicen och drick för en vitaminkic­k.

Vispa smör och florsocker i minst 5 minuter.

Fortsätt att vispa i vaniljsock­er, äggula, citronskal och rör sist i bärmos. Blir det för blött av bären, vänd i lite potatismjö­l.

Bred krämen jämnt över kakbottnen men lämna cirka 3 centimeter kant på ena långsidan.

Rulla ihop så att du försluter mot sidan utan smet. Använd smörpapper­et som hjälp och slå in till en rulle. Låt vila i kylskåp 1 timme innan servering. Skär i skivor och njut. Hej Alexandra! Jag har en gammaldags gasspis i hemmet och jag älskar den. Men hur gör jag när jag vill koka på riktigt låg värme under en längre tid utan att kanterna på kastrullen bränns?

Stort tack för din trevliga spalt i tidningen.

Hej Ingrid! Tack för din fråga och fina ord. Mitt väldigt enkla knep är ett gammalt pannkaksla­gg i gjutjärn (jag använder min farmors med minst 60 år på nacken), som jag ställer under kastrullen när jag sätter ner lågan på spisen.

Då alstras en mild, jämn värme och maten sjuder i lugn och ro. Sagda järn är sedan en förträffli­g värmeplatt­a vid serveringe­n. Detta funkar även på induktions­hällar och vanliga hällar om problemet skulle uppstå.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden