Hallandsposten

KULTUR. ”Länge leve Sven-ingvars” intar Halmstads teater

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

I kväll kommer ”Länge leve Sven-ingvars” till Halmstads teater. Efter Sven-erik Magnussons bortgång står nu sonen Oscar i ledstjärna­ns skor framför mikrofonen. – Det är klart att det blir känslosamt på scen.

I mars 2017 gick den hyllade Sven-ingvarsstj­ärnan bort, ett tungt besked för hela Sverige. Ett år senare är bandet ute på turné landet runt.

– Det är en hyllningst­urné till min kära far. Vi bestämde ganska fort att vi ville göra det här. Sista tiden har jag bara stått och trampat och velat köra igång, säger sonen Oscar Magnusson.

Sven-ingvars bildades 1956 av Sven-erik Magnusson, Sven Svärd och Ingvar Karlsson. Genom åren gjorde bandet sig ett namn genom att ha kombinera pop och rock med influenser av folkvisor.

NU HAR DET alltså gått ett år sedan Oscars far gick bort, och det är en känslomäss­ig tid för sonen.

– Inom mig har jag fortfarand­e ett stort öppet sår. Men jag hoppas att känslorna visas genom spelningar­na, musik är en otrolig konstform på det sättet. Jag vill göra konsertern­a till de bästa – för pappas skull. Är det som terapi för dig?

– Inte direkt terapi, men det är en sorts sorgebearb­etning. Det är fortfarand­e ganska overkligt att han är borta. Jag vill att han ska finnas här hos oss, och vara den där pappa som jag alltid har kunnat rådfråga om olika saker.

Och genom bandet lever Svenerik vidare. Hittills har turnén besökt Norrköping och Gävle. I kväll tar de sig an scenen på Teatern.

– Responsen på de andra spelningar­na har varit magisk, helt galen. Det har inte gått många sekunder förrän man har känt energin från publiken. Vi har fått fin feedback. Det är jättekul att vara ute med bandet, men pappa saknas ju, ledstjärna­n i gänget.

HALMSTAD BLIR ALLTSÅ det tredje turnéstopp­et och Oscar berättar att han har spenderat en hel del tid på Västkusten och här i staden.

– Jag har alltid tyckt bra om Halmstad. Vi har en del vänner som bor kvar och jag är där titt som tätt. Er publik har alltid varit en lyssnande publik, vilket jag tycker om. Folk har kommit för att de faktiskt vill, och de tar till sig musiken, säger han. Vilken sorts konsert bjuder ni på?

– Vi framför givetvis låtar som har betytt mycket för bandets karriär, men också glömda guldkorn, som vissa kanske inte ens har hört. Jag berättar historier om min pappa, och det blir en ganska personlig konsert, säger Oscar och avslutar:

– Vi vill med turnén förmedla: ”Tack för allt, pappa!”.

”Det är klart att det blir känslosamt. Inom mig har jag fortfarand­e ett stort öppet sår.”

OSCAR MAGNUSSON

Fotnot: Förutom Oscar Magnusson består Sven-ingvars av: Klas Anderhell, Stefan Deland, Staffan Ernestam och Olle Nyberg.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? HYLLAR SIN FAR. Oscar Magnusson, som är son till Sven-erik Magnusson, är ute på en turné med bandet Sveningvar­s för att hedra sin far.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT HYLLAR SIN FAR. Oscar Magnusson, som är son till Sven-erik Magnusson, är ute på en turné med bandet Sveningvar­s för att hedra sin far.
 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? SAKNAD. Sven-erik Magnussons bortgång gav många brustna hjärtan.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT SAKNAD. Sven-erik Magnussons bortgång gav många brustna hjärtan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden