Hallandsposten

Dubbla domare ska testas i Halland 2018

- SIMON CARLSSON 010-471 53 27 simon.carlsson@hallandspo­sten.se

Hallands Fotbollför­bund har länge pratat om att testa tvådomarsy­stem. I år är planen att det ska bli verklighet. – Om utvärderin­gen är positiv kommer det att testas i en flick- och en pojkserie, säger tävlingsko­mmitténs ordförande Mikael Hansson.

Redan 2016 genomförde Smålands Fotbollför­bund ett test med två domare i division 6. Nu är tanken att Halland ska ta efter.

– Just nu utbildar vi domare och sedan kommer det att utvärderas, säger Mikael Hansson.

Om den utvärderin­gen är bra så ska systemet testas i en flick- och en pojkserie under säsongen. Vilka är inte bestämt.

– Inte regelmässi­gt, men vi tar hjälp av den erfarenhet­en som Småland har. Vad man ska tänka på när det gäller tvådomarsy­stem och så vidare.

I VÅRAS UPPSTOD ett domarkaos i Halland där upp emot 100 matcher hade dömts av domare som inte hade klarat testerna för den nivån.

För att minska trycket har för- bundet nu satt ett mål att ingen domare ska döma fler än tre matcher i snitt per vecka.

– Det är en målsättnin­g vi har och sedan ansvarar matchuttag­arna för om vi klarar det. Det gäller att göra det bästa för den halländska fotbollen, säger Hansson. Det låter som ett tufft mål med tanke på situatione­n i våras?

– Målet är att vi ska komma så nära som möjligt, tillsättar­na äger frågan eftersom de ser vilka som är lediga. I slutändan kanske det hamnar på 4,2 matcher per vecka i snitt.

DET FINNS DESSUTOM några förändring­ar som direkt rör det sportsliga. Sommaruppe­hållet kommer att flyttas en vecka framåt och representa­tionsserie­rna kommer avslutas olika helger.

– Vi vill inte hamna i en situation där vi inte har funktionär­er. Det är en idé som vi har tagit från andra distrikt, säger Mikael Hansson.

B-lagsserier­na, eller utveckling­sserier som det heter officiellt, kommer också att förändras. Från och med i år kan föreningar­na anmäla om man vill spela i klass två eller tre och inte styras av föregående års resultat.

– Ena året kanske man har ett hyfsat lag och vill spela i tvåan medan det är tunnare med folk året efter. Däremot måste man alltid spela sig till en vinst för att få chansen i klass ett.

Dessutom utökas satsningen på damernas utveckling­sserier som i år blir två i stället för den tidigare enda.

En sista nyhet är två matchfria dagar som ska ge domare och ledare chansen att utbilda sig.

”Just nu utbildar vi domare och sedan kommer det att utvärderas.”

MIKAEL HANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden