Hallandsposten

Bird vibrerar av liv

- MATS JOHNSON noje@gp.se

Ronan och Metcalfe har några fantastisk­a scener, som är allvarsamm­a och milt humoristis­ka samtidigt, tillsamman­s.

som en smula barnsligt vill bli kallad Lady Bird, hon är typ hälften fågel och hälften tjej. Och visst gör hon några tappra försök att uppleva något. I hennes katolska skola där lärarna antingen är präster eller nunnor går hon med i teatergrup­pen, trots att hon inte är intressera­d av teater.

HON FALLER FÖR helyllegra­bben Danny (Lucas Hedges), men får hyfsat snabbt anledning att stryka hans namn ur dagboken. Hon sviker sin bästa vän Julie (Beanie Feldstein) för att i stället börja hänga med pluggets innegäng. Då träffar hon den hemlighets­fulle Kyle (Timothée Chalamet) som är med i ett band och som vill framstå som en viktig fransk poet, men som i själva verket är småkorkad.

Lady Bird är tjejernas och kvinnornas film. Ronan och Metcalfe, som visar sig att vara bäst i världen på att fälla syrliga kommentare­r, har några fantastisk­a scener, som är allvarsamm­a och milt humoristis­ka samtidigt, tillsamman­s.

I tablåer får vi följa Lady Bird över helgerna Thanksgivi­ng, jul och nyår. Sedan väntar på sikt skolavslut­ningen Prom Night. Då har huvudperso­nen förstått att hon måste göra ett vägval, och kanske berätta för mamma att hon vill flytta till New York.

Gerwigs genombrott blev huvudrolle­n i Frances Ha 2012. Då hade hon harvat i lågbudgetf­ilmer som ingen hört talas om. Frances Ha är inte uttalat självbiogr­afisk, men ändå ett slags fortsättni­ng på Lady Bird. I en intervju helt nyligen sa Gerwig att hon tänker göra tre filmer till om Sacramento, staden som hon så snabbt som möjligt ville lämna. Titta också på: Ghost World (Terry Zwigoff, 2001) Frances Ha (Noah Baumbach, 2012) Brooklyn (John Crowley, 2015)

 ?? Bild: MERIE WALLACE ??
Bild: MERIE WALLACE
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden