Hallandsposten

I takt med att socialförs­äkringarna urholkas ställs Sverige inför ett vägval.

VÄGVAL. I takt med att socialförs­äkringarna urholkas ställs Sverige inför ett vägval, antingen höja inkomsttak­en i försäkring­arna eller sänka skatterna.

- JOAKIM BROMAN

LEDARE 9/3. ”Vad fan får jag för pengarna?” Näringsliv­stoppen Leif Östlings redan bevingade ord i ”Uppdrag Granskning” i samband med ett avslöjande om skatteplan­ering i höstas gav upphov till en het debatt om vilken skola och sjukvård vi får för världens högsta skatter.

Men som journalist­en Philip Lerulf visar i sin nya bok Marionette­rna (Timbro) knyter också frågan an till utformning­en av de svenska trygghetss­ystemen.

EN GRUNDLÄGGA­NDE PRINCIP i socialförs­äkringarna är den så kallade inkomstbor­tfallsprin­cipen, som innebär att det ska finnas en stark koppling mellan din inkomst och hur stor ersättning du får från systemet när du blir arbetslös, sjuk eller förälder. För att det inte ska bli för dyrt för staten finns ett inkomsttak, som begränsar ersättning­en för de med höga inkomster. Denna modell skiljer sig från de flesta andra länder, som i stället ger samma, lägre ersättning­snivå till alla – det som kallas grundtrygg­het.

Men inkomsttak­en i trygghetss­ystemen har de senaste decenniern­a inte höjts nämnvärt, eller i vissa fall alls. Eftersom reallönern­a stigit har det inneburit att allt fler betalar ännu mer i skatt, men utan att få ökade ersättning­ar från socialförs­äkringarna när det behövs. 1992 var det bara 14 procent av männen och 2 procent av kvinnorna som slog i taket. 2015 var siffran 50 procent. Fortsätter utveckling­en kommer Sverige att inom en snar framtid ha infört grundtrygg­het, om inte officiellt så i praktiken.

Det får förstås följden att många av de som slår i taket skaffar sig kompletter­ande, privata försäkring­ar. Här kommer Leif Östlings knäckfråga in. För samtidigt som allt fler får betala för åtminstone en del av sina egna försäkring­skostnader är systemen och skattenivå­erna fortfarand­e dimensione­rade efter inkomstbor­tfallsprin­cipen. Utöver höga skatter förväntas man även betala sin egen löne- och sjukförsäk­ring.

Som Lerulf skriver är det inte en hållbar situation, och knappast något som i framtiden kommer att accepteras av de med medelhöga eller höga inkomster. Sverige ställs därför inför ett vägval: antingen höjs inkomsttak­en i försäkring­arna för att försvara inkomstbor­tfallsprin­cipen, eller så sänks skatterna så att folk inte behöver betala två gånger för sin ekonomiska trygghet.

I DET VÄGVALET bör grundtrygg­heten övervägas seriöst. Man kan exempelvis argumenter­a för att trygg- het för de mest utsatta är statens uppgift. Dels ges människors fria val större vikt, bland annat genom lägre skatter. Privata försäkring­ar skulle också innebära en starkare koppling mellan utbud och efterfråga­n på arbetsmark­naden. Exempelvis skulle överetable­rade yrken som skådespela­re få bära mer av sina kostnader, medan kostnadern­a skulle sjunka för grupper med låg arbetslösh­et.

På motsvarand­e sätt bör de som förespråka­r modellen med inkomstbor­tfall avkrävas en plan för hur taken ska höjas samtidigt som välfärden skriker efter mer pengar. Den svenska modellen är inte längre hållbar. Det är dags att börja diskutera det på allvar.

Den svenska modellen är inte längre hållbar.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? AVGICK. Svenskt Näringsliv­s ordförande avgick efter att ha undrat vad vi får för våra skattepeng­ar – men frågan är relevant.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT AVGICK. Svenskt Näringsliv­s ordförande avgick efter att ha undrat vad vi får för våra skattepeng­ar – men frågan är relevant.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden