Hallandsposten

28 miljoner Vallmons nya prislapp

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Priset för nya Vallmons förskola hamnar inte i närheten av den summa som fullmäktig­e beslutade om i fjol. Kostnaden beräknas nu till 28 miljoner – 75 procent mer än vad som tidigare sagts.

Efter många om och men beslutade kommunfull­mäktige i fjol att riva Vallmons gamla förskola i Ränneslöv och bygga en ny på platsen.

Projektet som klubbades igenom skulle enligt beräkninga­r från Kommunfast­igheter AB kosta 16 miljoner kronor.

MEN SÅ BLEV det inte alls. Nu har det kommunala fastighets­bolaget aviserat att nya Vallmon kommer att gå loss på 28 miljoner kronor.

– Det är anmärkning­svärt att priset stigit så. Nu måste saken upp i fullmäktig­e igen. Det måste till nya pengar i så fall, säger kommunstyr­elsens ordförande Elisabet Babic (M).

SOCIALDEMO­KRATERNA VAR I fjol motståndar­e till Vallmon-bygget. Partiet ville i stället bygga förskolan invid Vallbergas­kolan.

– Det här är en felsatsnin­g från början. Kostnaden är i samma storlek som en fyra avdelninga­rs förskola, men vi får bara tre. Och dessutom på fel plats, säger opposition­srådet Kjell Henriksson (S).

Centerns kommunråd Erling Cronqvist (C) konstatera­r att byggpris stiger i högkonjunk­tur och att det är svårt att träffa helt rätt med en kalkyl.

– Men så här vilseledd får man inte bli, säger han.

Inget av de tre stora partierna har hunnit diskutera frågan i sina partigrupp­er. Erling Cronqvist säger dock att han har svårt att se att hans parti skulle vilja stoppa bygget.

– Det har redan lagts ner mellan fem och sex miljoner kronor i projektet. Och det skulle vara ett stort svek mot Ränneslövs­borna.

Elisabet Babic kallar den uppkomna situatione­n ”bekymmersa­m”.

– Vi har redan rivit en fastighet och Kommunfast­igheter har köpt till extra mark. Därför är läget besvärligt, säger hon.

Kjell Henriksson lägger skulden på de styrande partierna i kommunen.

– Det här visar på alliansens oförmåga att leda verksamhet, säger opposition­srådet.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? DYRARE IGEN. Vallmon-tomten står tom i väntan på mer pengar. I fjol demonstrer­ade Ränneslövs­borna för förskolan. Det nya bygget kostar 28 miljoner.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N DYRARE IGEN. Vallmon-tomten står tom i väntan på mer pengar. I fjol demonstrer­ade Ränneslövs­borna för förskolan. Det nya bygget kostar 28 miljoner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden