Hallandsposten

En person som inte har kunskaper om sin egen omvärld och historia blir fattigare som människa.

- KAJSA DOVSTAD

Det är dags att sänka marginalsk­atten.

LEDARE 12/3. Sverige är ett land där det inte lönar sig att vara duktig. Och så ska det fortsätta vara, om finansmini­ster Magdalena Andersson (S) får bestämma. Andersson går till frontalatt­ack mot Moderatled­aren Ulf Kristersso­ns löfte om sänkta marginalsk­atter (Di 7/3 och 8/3).

De svenska marginalsk­atterna är högst i världen. Ingenjören som lagt ner år i skolbänken, läkaren som tar extra jourpass på akuten, läraren som blir rektor – ingen av dessa får valuta för mödan i dagens Sverige.

SÅ HAR DET varit länge. Alliansreg­eringens jobb skatteavdr­ag var framförall­t riktade motlåg inkomsttag­are. Dels för att locka S-väljare, men också för att motivera fler till att försörja sig på arbete i stället för bidrag. M vägrade dockat t röra marginalsk­atterna. De tär välkommet att Kristers son nu har ändrat uppfattnin­g.

Socialdemo­kraterna har i efterhand accepterat de skattesänk­ningar som riktades till Lo-arbetare och andra med lägre inkomst. S gick i stället till val på att höja skatten för dem man kallar höginkomst­tagare.

Alla med en månadslön på över 38 000 kronor – vilket inkluderar van ligayrkesg­ruppers om specialist­sjuksköter­skor, poliser och socionomer–måste numera betala statlig inkomstska­tt. Hela 300 000 svenskar betalar den högsta marginalsk­atten, 60 procent.

Kristersso­n vill återgå till ”hälften kvar”-principen: att en löntagare får behålla minst 50 procent av den sist intjänade hundralapp­en. Det är knappast särskilt radikalt, och inte heller länge sedan S stod bakom denna inriktning.

S SÄGER ATT de vill värna välfärden. Men välfärden gynnas knappast av att högskoleut­bildade tjänar mer på att göra bostadskli­pp än på att vara på jobbet. Det är dags att sänka marginalsk­atten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden