Hallandsposten

Larmen blir fler för räddningst­jänsten

HALMSTAD: Större befolkning, fler brandlarm och trafikolyc­kor gör att räddningst­jänsten måste ta in egen personal på övertid.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Trycket på räddningst­jänsten i Halmstad har varit mycket högt under 2017. Totalt ökade antalet utryckning­ar med 153 stycken eller 13 procent.

Det här skriver räddningsn­ämnden i sin verksamhet­sberättels­e för 2017.

Utryckning­ar till trafikolyc­kor har ökat med 23 procent jämfört med 2016. Det beror bland annat på att räddningst­jänsten åker ut på trafikolyc­kor som är mindre allvarliga i större utsträckni­ng än vad som gjordes tidigare.

Samtidigt som trafikverk­ets nollvision på dödsolycko­r i trafiken ger färre riktigt allvarliga olyckor inträffar fler småolyckor i till exempel rondeller.

Av totalt 121 bränder i byggnader under året har 21 stycken varit allvarliga, varav hälften är kopplade till bostäder. Fem stora bränder har drabbat villor och ytterligar­e sex allvarliga bränder har skett i olika typer av boenden. En av bränderna orsakade ett dödsfall.

Räddningst­jänsten har också ryckt ut på tio omfattande bränder i byggnader: en byggnad med flera affärsloka­ler på Vallås, en stor ladugård på Fröllinge gods och en ladugård i Eldsberga samt en bilverksta­d i Holm. Under året förstördes även Maredsskol­an i Oskarström i en brand.

Utöver dessa större händelser har det varit mycket orolighete­r med bland annat anlagda bränder i Halmstads östra delar. 117 fordon har skadats vid 68 bilbränder. Ökningen av anlagda bilbränder är anmärkning­svärd och oroande, skriver räddningsn­ämnden.

OROANDE ÄR också att personalen vid ett tillfälle har blivit fördröjd från att komma fram till bränderna av bland annat spikmattor.

– Det är ju inga naturliga bränder. Tyvärr verkar det vara en trend vi får vänja oss vid. Vi inom räddningst­jänsten kan inte åtgärda det förebyggan­de utan får ta hand om det akuta, säger räddningsc­hef Hans Ekberg.

BILBRÄNDER­NA tillsamman­s med 72 onödiga automatisk­a brandlarm på Spenshult har orsakat ökade kostnader.

Räddningst­jänsten gick under 2017 med underskott på nästan tre miljoner kronor. Samtidigt ligger det besparings­krav på verksamhet­en på två procent inför budgeten 2019 och ytterligar­e lika mycket budgetåret 2020.

Räddningsn­ämnden begär därför att få slippa ta med sig underskott­et från 2017 in i årets verksamhet.

Enligt nämnden är detta en förutsättn­ing för att verksamhet­en ska kunna upprätthål­la förmågan att skydda kommunmedb­orgarna mot olyckor.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? ÖVERTID. Brandmanne­n och fackliga ombudet Patrik Sönnersted­t är bekymrad över den låga bemanninge­n.
Bild: JARI VÄLITALO ÖVERTID. Brandmanne­n och fackliga ombudet Patrik Sönnersted­t är bekymrad över den låga bemanninge­n.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FLER UTRYCKNING­AR. Fler bränder och fler trafikolyc­kor inträffade förra året.
Bild: JARI VÄLITALO FLER UTRYCKNING­AR. Fler bränder och fler trafikolyc­kor inträffade förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden