Hallandsposten

Uselt nät på landet

ÄMTÖN: FRUSTRATIO­N ÖVER STRUL MED TELEFON OCH INTERNET

- CARINA NILSSON cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Kopparkabe­ln gick av 2016. Frank Bylund i Ämtön är kritisk mot teleläget på landsbygde­n.

I 16 år har Frank Bylund bott med sin sambo, djur och barn på en liten gård i Ämtön strax utanför Knäred.

– Vi ville bo lite lugnt och avskilt, nära naturen, där djuren inte riskerar att springa ut på en hårt trafikerad väg. Vi vet vad det innebär att bo på landet, man får lösa lite mer saker själv, men nu är det inte alls samma förutsättn­ingar som när vi flyttade hit, säger han.

DEN STÖRSTA FÖRÄNDRING­EN skedde hösten 2016. Då gick kopparkabe­ln sönder. Deras fasta telefon och internet slutade fungera.

– Jag ringde Telia flera gånger, och jo, de skulle laga, men tiden gick utan att någon kom. Till sist plockades stolparna ner. Sedan dess har vi haft mobilt bredband, men täckningen är för dålig här, även med en extra antenn. Det är en ständig källa till frustratio­n, säger Frank Bylund som till vardags arbetar som teknisk chef.

Som exempel nämner han när han ringde sin bank nyligen.

– Banken vill att man loggar in med mobilt bank-id av säkerhetss­käl men det gick inte att göra medan jag pratade i mobilen. Bankkvinna­n satt i Stockholm, hon började skratta och trodde att jag skämtade.

FRANK BYLUND HAR startat upp flera facebookgr­upper för de områden i Laholms kommun som är på gång att få fiber. Han lägger ner mycket av sin fritid på att få fram svar från IP Only och andra aktörer kring alla frågor om fiberutbyg­gnaden.

– Det är en av de allra viktigaste frågorna för landsbygde­n. Det är så mycket som ska lösas via nätet i dag, så om man inte har en bra uppkopplin­g så kommer ingen att vilja bo på landsbygde­n, säger han och fortsätter:

– Här finns massor av danskar i området. Om de kunde arbeta mer hemifrån skulle de kunna tillbringa mer tid här, och bygden skulle bli mer levande. Bra internet är lika viktigt som el, vatten och avlopp.

HAN ÄR VÄLDIGT kritisk till att man tillåter nedsläckni­ngen av kopparnäte­t innan fiberutbyg­gnaden är klar.

– Det är obegriplig­t hur man kan tillåta det. Det drabbar tusentals landsbygds­bor i hela Sverige, och den enkla lösningen vore att man väntade med nedsläckni­ngen.

Han är också kritisk mot bristen på samordning kring fiberutbyg­gnaden.

– Man kan inte bara skylla på att fiberbolag­en inte klarar sin uppgift. När allt mer kopparnät släcks ner ökar efterfråga­n på fiber. Men tillstånds­hanteringe­n har inte hängt med. Varför ökar man inte bemanninge­n på till exempel länsstyrel­sen och Trafikverk­et?

2016 gick kopparkabe­ln till Frank Bylunds gård sönder. Den reparerade­s aldrig. Efter två år med enbart mobilnät har han och familjen funderat på att flytta från gården.

EFTER TVÅ ÅR med krånglande telefon och internet har Frank till och med tänkt på att sälja fastighete­n.

– Jag har tänkt tanken, trots att vi egentligen tycker att vi har en fantastisk livskvalit­et där vi bor. Men jag tror inte att någon köper en fastighet utan fiber i dag.

Han hoppas dock på att IP Only kommer att klara utbyggnade­n i Laholms kommun.

– Det tror jag, men frågan är hur lång tid det kommer att ta, och om folk orkar leva med de här tillfällig­a lösningarn­a fram till dess.

 ??  ??
 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? AVSKUREN. Frank Bylund i Ämtön har inte haft ordentlig uppkopplin­g sedan 2016. Han är kritisk till att landsbygde­n drabbas när kopparnäte­t bara stängs av.
Bild: CARINA NILSSON AVSKUREN. Frank Bylund i Ämtön har inte haft ordentlig uppkopplin­g sedan 2016. Han är kritisk till att landsbygde­n drabbas när kopparnäte­t bara stängs av.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden