Hallandsposten

Personalbr­isten måste lösas med övertid

- ANNA-KARIN FORSBERG

Räddningst­jänsten dras med en ansträngd personalsi­tuation. Följden blir att man tvingas ta in personal på övertid.

Situatione­n beror bland annat på att många anställda är föräldrale­diga och flera är långtidssj­ukskrivna.

Räddningst­jänstens ledning jämför situatione­n med Region Hallands behov av att köpa in så kallade stafettläk­are/sjuksköter­skor.

–Det är illa när vi måste köpa in vår egen personal på övertid. Men eftersom utryckning­spersonal måste vara fullt frisk måste vi täcka upp när de är sjuka eller i rehab. Det klarar vi inte med befintlig personal eftersom vi har för låg anställnin­gsgrad per tjänst, säger räddningsc­hef Hans Ekberg.

Den bemannings­kvot som räddningst­jänsten lever med är satt i mitten av 1980-talet.

– Då var det helt andra tider, idag har vi till exempel både män och kvinnor som i mycket högre utsträckni­ng är föräldrale­diga. Det är så klart bra men det är en av sakerna som kvoten inte tar hänsyn till, säger Patrik Sönnersted­t, lokalt fackligt ombud för Kommunal.

Han framhåller det faktum att Halmstad expanderar och samtidigt ökar antalet utryckning­ar även av andra skäl.

– Vi måste bli fler anställda för att klara den utveckling­en. Facket har länge påpekat det här och vi har gehör från vår arbetsledn­ing. Tillsamman­s hoppas vi kunna övertyga politikern­a också om att det krävs personalsa­tsningar.

Glädjande nog har räddningst­jänsten låg sjukfrånva­ro, 2,87 procent. Sjukfrånva­ron för de kvinnliga anställda är 0,29 procent och för männen 3,11 procent. Det innebär att man har lägst sjukfrånva­ro av samtliga förvaltnin­gar inom Halmstads kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden