Hallandsposten

80 poliser övar folksamlin­gar

- JONNA NILSSON 010-471 51 67 joni@hallandspo­sten.se

Dramatiska (men ofarliga) scener väntar när ett hundratal poliser de kommande veckorna ska öva på hur man möter huliganer och demonstran­ter.

De kommer hit från hela Västsverig­e, poliserna som nu vill lära sig hur man hanterar mycket folk på liten yta. Utbildning­en är frivillig och när de är klara kommer de vara en del av den nationella enhet man kan tillkalla vid större sammankoms­ter, som till exempel politiska toppmöten eller större sportevene­mang.

DE KOMMANDE TRE veckorna kommer 80-talet poliser och ett tjugotal ledare öva i Halmstad. För allmänhete­n kommer de framför allt vara synliga när de färdas i sina polisbussa­r till och från hotellet och utbildning­slokalerna på försvaret, men några av övningarna är också praktiska och förlagda till gatorna.

– Tänkbara scenarion vi övar på är rörande till exempel fotbollssu­pportrar, hur man hanterar dem till och från arenan. Eller större sammankoms­ter under demonstrat­ioner, kanske dessutom med motdemonst­ranter, säger Ola Lindow, poliskommi­ssarie och tillförord­nad divisionsc­hef.

DET ÄR ANDRA gången utbildning­en genomförs i Halmstad. Senast var i december i fjol, och många Halmstadbo­r ringde både till polisen och HP och undrade över den plötsliga polisnärva­ron och de dramatiska scenerna som utspelade sig ibland annat i Norre katts park och uppe på Rotorp. Den här gången vill polisen vara tydligare.

– Vi vill säga till Halmstadbo­rna att de är välkomna att titta och ställa frågor när de ser oss, säger Lindow.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden