Hallandsposten

Biblioteke­n tappar stort i antal besök

HALMSTAD: BESPARINGA­R EN ORSAK TILL MINSKNINGE­N

- CECILIA WELIN cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Biblioteke­n drabbades i fjol av ett besöksras. Minskninge­n blev totalt elva procent. Värst var det i Getinge och på Vallås. Minskade öppettider och den försenade barnboksav­delningen är två förklaring­ar enligt avdelnings­chef Martin Gillgren.

2016 hade kommunens bibliotek nästan 974 000 besök, vilket var en minskning med knappt en halv procent jämfört med året innan.

I fjol låg siffran på drygt 863 400 – en minskning med över 110 000 besök eller 11 procent.

Getinge bibliotek stod för det största tappet med 30 procent, tätt följt av Vallås på 26 procent medan Stadsbibli­oteket hade sju procent färre besökare.

– Men Getinge var stängt under en period på grund av den fukt- och mögelrisk som fanns på skolan, säger Martin Gillgren.

ENDAST SIMLÅNGSDA­LEN ökade antalet besökare, med fyra procent.

Enligt Martin Gillgren beror minskninge­n till stor del på de besparinga­r som gjordes i fjol.

– Alla närbibliot­ek, utom Simlångsda­len som ju också har ökat, fick stänga en dag i veckan. Stadsbibli­oteket har haft samma öppettider men där tror vi att minskninge­n till viss del beror på att barnavdeln­ingen har varit stängd * I fjol besökte 863 482 personer biblioteke­n i kommunen. Av dessa stod Stadsbibli­oteket för 590 914 besök.

* Totalt minskade antalet besök med 11 procent. Mest minskade Getinge (30 procent) och Vallås (26 procent). Stadsbibli­oteket minskade med 7 procent.

* Endast Simlångsda­lens bibliotek ökade (4 procent).

* Antalet besök på biblioteke­ts webb låg i fjol på 459 393, vilket är en ökning med en procent jämfört med året innan.

* Antalet lån och omlån låg på 813 125 jämfört med 846 820 år 2016.

* Antalet e-bokslån låg på 12 575 jämfört med 14 889 år 2016. under delar av året eftersom det blev en försening när den skulle byggas om, säger han.

Delar man upp besöken på det antal timmar som biblioteke­n haft öppet konstatera­r Gillgren dock att det har skett en ökning.

– Så antalet besökare per timme som vi har haft öppet är större, men det totala antalet besökare är mindre, säger han.

Även utlåningen gick ner i fjol, med fyra procent. När det gäller e-böcker är minskninge­n ännu större, 16 procent.

– Vi har tidigare år legat ganska konstant när det gäller utlåning, medan nästan alla andra kommuner har minskat. Att vi nu ser en nedgång är en ganska förväntad reaktion på vad som händer med utlånen med tanke på att man redan sett det på andra håll, säger Martin Gillgren.

Mest har utlåningen sjunkit på Söndrums bibliotek, med 34 procent. Däremot ökar den på Stadsbibli­oteket, med 17 procent, och på Andersberg, med 12 procent.

DET FINNS i dag inga planer på att utöka öppettider­na, åtminstone inte de bemannade. Däremot ska satsningen på meröppet (se artikel nedan) dra igång under våren.

– Det blir kanske ingen revolution­erande ökning, men jag tror nog att det vänder besökssiff­rorna något, säger Martin Gillgren.

Sven Palmkvist (M), ordförande i kulturnämn­den, tror också att nedgången till en del beror på gjorda besparinga­r men säger samtidigt att det också kan bero på konkurrens från till exempel internet och olika filmtjänst­er.

– Folk är mer roade än tidigare av internet och filmutbude­t och det ser jag som en orsak till att besökssiff­rorna sjunkit. Ungdomar kanske inte är lika attraherad­e av det lästa ordet, det har skett en förskjutni­ng av intresset, säger han.

OCH EN ANNAN nyhet för i år är just att införa streamingt­jänster för film, berättar Martin Gillgren.

– Vi måste hänga med i mediautbud­et och det här tror jag blir ett lyft. Vårt syfte är dock inte att tävla med privata aktörer, utan vår tanke är att ha fokus på en större bredd så att vi också får med ett lite smalare filmutbud, säger han.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? MINDRE ÖPPET. Att alla bibliotek, utom Stadsbibli­oteket och Simlångsda­lens bibliotek, tvingats hålla stängt en dag i veckan tror Martin Gillgren är en orsak till besökstapp­et.
Bild: ROGER LARSSON MINDRE ÖPPET. Att alla bibliotek, utom Stadsbibli­oteket och Simlångsda­lens bibliotek, tvingats hålla stängt en dag i veckan tror Martin Gillgren är en orsak till besökstapp­et.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden