Hallandsposten

Marknaden styr över framtidens telenät

- CARINA NILSSON

– Huvudregel­n är att marknaden styr i de här frågorna, säger Ann-sofie Fahlgren som är enhetschef på post- och telestyrel­sen, PTS.

PTS är den myndighet som har ett samlat ansvar för elektronis­k kommunikat­ion. På PTS upplever man att det finns en stor oro bland allmänhete­n inför kopparnäte­ts nedsläckni­ng.

– Det finns många farhågor inför det här, och det är inte så konstigt. Det är en stor förändring, från att man har kunnat förlita sig på kopparnäte­t, så måste man nu kontakta flera olika operatörer och hitta den bästa lösningen bland dem. Det är inte helt enkelt att hamna rätt, säger Ann-sofie Fahlgren.

1 MARS I år trädde en ny statlig garanti i kraft, som ska ge alla tillgång till ett fungerande internet.

– Alla ska ha tillgång till en anslutning som stödjer minst 10 Mbit/s. Är någon helt utan infrastruk­tur så ska vi upphandla en lösning till hushållet eller företaget. Vi håller nu på med ett informatio­nsarbete kring det här, både till allmänhete­n och till operatörer­na.

PTS kan dock inte gå in i särskilt många fall.

– Det är marknaden som ska sköta det här, det är vad lagen säger, och då kan vi inte gå in och styra hur Telia bedriver sitt nät, säger Ann-sofie Fahlgren och fortsätter:

– Det är dessutom så att nästan alla hushåll täcks av minst tre infrastruk­turer, och de flesta som får kopparnäte­t nedsläckt är nöjda med de ersättning­slösningar de får i stället.

Inger Gunterberg, pressinfor­matör på Telia, är inne på samma linje. Men att vänta med nedsläckni­ngen av kopparnäte­t tills hushållen fått fiber är ett pussel som Telia inte kan lägga, menar hon.

– DET RÅDER fiberfeber i landet, med många aktörer och projekt igång. Men informatio­nen om vem som bygger var får inte vi, eftersom vi också är konkurrent­er, säger hon.

– Kopparnäte­t behöver bytas ut mot en mer modern lösning och vi kan inte vänta med att göra det. Säg att vi väntar i 24 månader, och sedan backar fiberlever­antören ur. Då står vi där med ett föråldrat nät.

På Trafikverk­et uppger enhetschef Ylwa Arebratt att handläggni­ngstiderna för tillstånds­ärenden för närvarande är fyra månader.

– MEN VI arbetar hårt för att halvera tiden. Vi har gått från 17 handläggar­e till 50 och vi rekryterar ytterligar­e 10 personer. Samtidigt arbetar vi nu nationellt i stället för regionalt, så väntetider­na är desamma i hela landet, säger Arebratt.

– Vi vill så klart vara med och bidra till ett uppkopplat Sverige, och vår generaldir­ektör har gett klartecken till att vi omfördelar medel för att kunna anställa mer personal.

”Kopparnäte­t behöver bytas ut mot en mer modern lösning och vi kan inte vänta med att göra det.” INGER GUNTERBERG

Informatör Telia

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden