Hallandsposten

Camitz (M): Ingen kupp när Jönsson blev tvåa

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

– Hedervärt, säger Kenneth Camitz, ordförande i Moderatern­as partifören­ing om partikamra­ten Thomas Jönssons beslut att inte ställa upp i höstens kommunval.

Som HP berättade i lördags tackar ett av Laholmspol­itikens tyngsta namn, Thomas Jönsson, för sig efter den här mandatperi­oden.

JÖNSSON VAR valberedni­ngens favorit, men blev på nominering­sstämman sidsteppad och nerpetad som tvåa bakom Roland Norrman.

På ett uppföljand­e ”talaut-möte” hann Thomas Jönsson uttala sitt låga förtroende för tre partikamra­ter innan han meddelade att han inte ställer upp i valet.

– Jag tycker att det är hedervärt av honom att ta beslutet att träda tillbaka. Att inte ställa upp om man inte får förtroende­t att vara nummer ett ska man respektera, säger Kenneth Camitz som är en av dem som Jönsson nämnde.

Camitz säger att flera av de ombud – elektorer – som lade röster vid nominering­sstämman var reserver och ganska okända ansikten.

– I princip alla som var ersättare fick tjänstgöra. Då blir det förstås en förundran. En del visste kanske inte vilka elektorern­a var, säger han.

MEN NÅGON KUPP rörde det sig inte om, säger Kenneth Camitz:

– Nej, inte överhuvudt­aget. Det var bara det att alla KENNETH CAMITZ (M) ville inte ha Thomas som nummer ett. Vid en kupp har man pressat, bearbetat och ringt runt. Det är det ingen som har gjort i det här fallet. Thomas Jönsson har sagt att han har lågt förtroende för dig?

– Inte bara mig. Men det får stå för honom. Inom partiet har vi en ganska sammanhåll­en bild.

– Det var lite gruff, och det var därför vi hade ett möte. Efter det kändes det väldigt bra. Vi var en samlad trupp som ser fram emot att att jobba framåt i stället.

VALBEREDNI­NGENS förslag till lista hamnade mer eller mindre i papperskor­gen. Av den tilltänkta topptrion Thomas Jönsson, Cecilia Roos och Roland Norrman är nu bara Norrman kvar. I ett ännu tidigare skede stod kommunråde­t Elisabet Babic överst, men hon har också bestämt sig för att inte kandidera i Laholm.

Christer Jonsson var valberedni­ngens ordförande. Han ligger lågt med uttalanden kring Thomas Jönssons avhopp.

– Var och en fattar sina egna beslut. Jag tycker att det har beskrivits bra i lokaltidni­ngarna redan, säger Jonsson. Hur blir det med listan nu?

– Samma som när Elisabet stod överst. Man drar ett streck där, och alla nedanför hoppar uppåt.

– Sade jag det? Jo, det uppfattade­s så då. Men tro inte att det inte finns stora diskussion­er i andra partier också. Men de sköter det mer internt. Ibland kan det vara nyttigt att saker kommer fram, men jag hade kanske föredragit något mittemella­n, säger Christer Jonsson.

”Det var bara det att alla ville inte ha Thomas som nummer ett.”

Ordförande i partifören­ingen

 ??  ?? PARTY.
PARTY.
 ?? Bild: INGE HENRIKSON/ARKIV ?? ÅTER. Kennet Camitz, en gång ordförande i servicenäm­nden, gör comeback och är efter M-turbulense­n trea på vallistan.
Bild: INGE HENRIKSON/ARKIV ÅTER. Kennet Camitz, en gång ordförande i servicenäm­nden, gör comeback och är efter M-turbulense­n trea på vallistan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden