Hallandsposten

Lucia knivmördad­es och gömdes i träsket

- ANNE-MARIE NILSSON

Det var om aftonen, söndagen den 1 mars 1713, och Lucia Jönsdotter hade sedan länge haft ett förhålland­e med bondsonen Hägge Larsson i Finsbo, Östra Karups socken. Nu var hon med barn. Lucia var piga hos bonden Anders Påhlsson i Gräsryd. Tidigare på eftermidda­gen hade Hägge kommit dit men inte gått in i stugan, utan stått ute på gården och ropat på Lucia.

HON HADE GÅTT ut till honom och de hade talats vid en stund. När Lucia kom in frågade hennes husbonde vad Hägge velat. ”Han bad mig komma upp till sig i Finsbo så att vi får prata om hur det ska bli, eftersom han inte velat erkänna att han har gjort mig med barn”, svarade Lucia. Sedan klädde hon sig i sina bästa kläder och gick för att möta Hägge. Kanske hoppades hon att han nu skulle ha ändrat sig och ville erkänna barnet – kanske till och med fria?

Samma söndag, hemma hos Hägge, hade hans far tagit itu med honom. Att Lucia var med barn var allmänt känt – liksom att hon utpekade Hägge som far. Men Hägge nekade till att ens ha legat med Lucia och nu tyckte hans far, Lars Häggesson, att Hägge fick ta och reda ut saken en gång för alla. Han befallde sonen att ta med sig Lucia till prästen så att han fick förhöra henne om varför hon beskyllde Hägge för en så hemsk gärning.

Lucia kom inte hem på söndagskvä­llen. Måndag morgon kom Hägge till Anders Påhlssons gård och ville prata med Lucia, men Anders svarade att ”Hon har inte varit hemma sen hon gick till dig i Finsbo i går.”

TISDAG KVÄLL KOM Hägge tillbaka och frågade efter henne igen, men hon var fortfarand­e inte hemma. Efter några dagar stod det klart att Lucia var försvunnen och man samlade ihop 30 man att leta efter henne i markerna, men utan resultat: man fann inte minsta spår efter Lucia.

Någon vecka senare försvann även Hägge Larsson. Hans föräldrar berättade att han gått hemifrån i kvällninge­n, klädd i sina vanliga kläder, och sedan hade de inte sett eller hört av honom. Den 22 april hölls rannsaknin­g med Höks häradsrätt, men det fanns inte mycket att berätta. Till prästen hade de inte kommit den där söndagen och ingen visste någonting, så det enda man kunde göra var att konstatera att Lucia varit borta i sju veckor och Hägge i fem. Man noterade en misstanke om att Hägge kanske hade tagit livet av Lucia och sedan rymt sin kos.

hade det kunnat

OCH VID DETTA förbli.

Om det inte hade varit för den där dagen i juli, då fjärdingsm­an Nils Svensson och en annan man var uppe på Hallandsås för att mäta upp ett stycke ängsmark, och gjorde en förfärlig upptäckt. Djupt nere i ett moras, alltså ett träsk – ”ungefähr ett halft canoneskot­t ifrån Hägge Larssons hemwijst” – fann de en död kvinna.

Man förstod genast att det var Lucia, och lät hämta häradshövd­ingen, kronobefal­llningsman, hela nämnden samt Hägges föräldrar och Lucias syster Anna. När kroppen togs upp såg man en kniv som var så djupt indriven mitt i hennes bröst, att bara skaftet syntes. Hägges föräldrar måste erkänna att de kände igen kniven – det var Hägges egen.

Sedan skars kläderna upp för att se efter om hon var stucken på flera ställen, men man hittade inga andra skador. Däremot, står det i protokolle­t:

NÄR DET NU hölls rättegång igen den 27 juli 1713 kom det fram att Hägges föräldrar misstänkt att han mördat Lucia. Bara någon dag efter att Hägge försvann hade fadern gått till Inspektorn och angivit att sonen var ”bortrymd” och att han ville ha sin måg insatt som bonde efter sig i stället för sonen. Men mer blev det inte av saken.

Om Hägge Larsson någonsin dök upp i Finsbo igen vet vi inte. Lucia fick i alla fall tillstånd av tingsrätte­n att bli begravd på kyrkogårde­n eftersom det nu var bevisat att hon inte tagit sitt eget liv utan blivit ”mördader och wåldsamlig­en af daga tagen.”

Först gjorde han Lucia med barn, sedan högg han ihjäl henne med en kniv och gömde henne i ett träsk på Hallandsås. Sanningen kom fram – men om Hägge Larsson fick sitt straff förtäljer inte historien.

”När kroppen togs upp såg man en kniv som var så djupt indriven mitt i hennes bröst, att bara skaftet syntes.”

Källa: Göta Hovrätt – Advokatfis­kalen Hallands län (N) EVIIAABA:417 (1713-1713)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden