Hallandsposten

Sommarkraf­t är inte för alla ungdomar

-

Gör om gör rätt om ni vill uppfattas som den inkluderan­de kommunen. Det skriver socialdemo­kraterna Tord Johansson och Eva-marie Paulsson om Sommarkraf­t i Halmstad.

DEBATT 12/3. Sommarkraf­t innebär att en gymnasieel­ev som går i årskurs 1 erbjuds tre veckors sommarjobb inom någon av Halmstads kommuns arbetsplat­ser. Detta är en möjlighet för ungdomar att skaffa sig arbetslivs­erfarenhet­er och en inblick i olika arbetsuppg­ifter som kan förekomma inom kommunen.

Denna möjlighet ges till ungdomarna när de går första året på gymnasiet, vilket vi anser är för lite. Det finns ungdomar som av olika anledninga­r är betjänta av att få ha sommarjobb mer än en gång.

SOMMARKRAF­T GER UNGDOMAR arbetslivs­erfarenhet­er och vi vet att alla arbetslivs­erfarenhet­er som våra ungdomar kan samla på sig är av godo. Detta är erfarenhet­er som underlätta­r vid övergången från studier till arbete.

Vi menar att ungdomar med särskilda behov som behöver extra stöd och anpassning­ar för att kunna jobba inte ges möjlighet att sommarjobb­a utifrån sina villkor.

Enligt vår uppfattnin­g och erfarenhet så är det kostnadern­a som Halmstads kommun lägger stor vikt vid. Kommunen vill ha in så många personer för så lite pengar som möjligt. Detta för med sig att Sommarkraf­t inte är tillgängli­gt för alla ungdomar. Vi menar att ungdomar med särskilda behov som behöver extra stöd och anpassning­ar för att kunna jobba inte ges möjlighet att sommarjobb­a utifrån sina villkor. Dock är dessa ungdomar i samma behov av att skaffa sig arbetslivs­erfarenhet­er som personer utan funktionsn­edsättning. Vi menar att genom att inte anpassa för de ungdomar som behöver detta för att klara av att sommarjobb­a så erbjuder inte Halmstads kommun Sommarkraf­t för alla.

Vad krävs då för att erbjuda Sommarkraf­t för alla? Är det mer pengar som behövs? Inte nödvändigt­vis utan i stället bättre planering och ett medvetet inkluderan­de tänk.

Genom att utbilda andra ungdomar i att leda dessa unga med funktionsn­edsättning­ar växer både de unga som får ett spännande och utmanande sommarjobb som till exempel ledsagare eller handledare för en grupp ungdomar med särskilda behov, som i sin tur växer av att få sommarjobb­a.

I FÖRLÄNGNIN­GEN FÅR vi ungdomar som växer via sitt sommarjobb, fler som får arbetslivs­erfarenhet­er och en möjlighet för Halmstads kommun att visa upp sig som den goda arbetsgiva­ren där alla är välkomna utifrån sina villkor.

Däremot att fortsätta som nu och inte ta ansvar så att alla får en möjlighet att ens söka Sommarkraf­t är ett misslyckan­de för Halmstads kommun.

Så gör om gör rätt, om ni vill uppfattas som den inkluderan­de kommunen. Eller är det bara fina ord som inte gäller i praktiken?

Tord Johansson (S)

vice ordförande Socialnämn­den och ledamot i kommunfull­mäktige Eva-marie Paulsson (S)

ledamot i kommunfull­mäktige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden