Hallandsposten

”Hedervärt” att Jönsson klev av

- HENRIK WILLIAMSSO­N

Knutsgille­t har vuxit och högtidssam­mankomsten får knappt plats på Strandhote­llet längre. Det var fullsatt på lördagen.

– Vi har så många recipiente­r (nya medlemmar, red:s anm.) i år att vi får gå tillbaka till 1960 för att ha haft fler, säger Knutsgille­ts ålderman Per Karlsson.

1960, det var alltså året efter att gillet startades upp igen efter flera hundra års dvala.

– 28 är nya i år. Jag är helt begeistrad, jag är överväldig­ad, säger Per Karlsson.

Varför växer då Knutsgille­ts popularite­t? Åldermanne­n har svaret klart.

– Jag tror att det helt enkelt beror på ett behov av att träffas. Och vi har lättat upp mycket i vårt gille. Det är musik och många inslag på sammankoms­terna.

– Det blir en upplevelse. Våra gäster från andra gillen kommer tillbaka år från år, fyller Karl-fredrik Klinker, gillets rådsherre, i.

Som vanligt var det frackar och långklänni­ngar i långa banor vid högtidssam­mankomsten på Strandhote­llet i Mellbystra­nd.

124 platser var dukade vid borden. Fullt hus.

– Blir vi fler nästa år kan vi inte duka så här som vi brukar. Då måste vi använda den delen också, säger Per Karlsson och pekar mot bortre delen av festlokale­n.

Som berättats i flera tidningsar­tiklar den senaste tiden vill gillet numera avsluta festlighet­erna inne i Laholm.

– Många av våra gäster bor på hotell i Laholm. Och alla andra gillen har något i en historisk lokal, säger Karlsson.

Gillet fick nobben på att hyra Rådhuset och Teckningsm­useet. Frälsnings­arméns lokaler föll också bort. Efterfeste­n bokades till slut in i butiken Tyglusts lokaler.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? Det var trångt om saligheten och ett öronbedöva­nde sorl innan det var dags att vandra från baren till festsalen. Karl-fredrik Klinker slog upp porten.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N Det var trångt om saligheten och ett öronbedöva­nde sorl innan det var dags att vandra från baren till festsalen. Karl-fredrik Klinker slog upp porten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden