Hallandsposten

Det stora skolexperi­mentet med 290 olika kommunala huvudmän måste få ett slut.

LIKVÄRDIGH­ET. Regeringen­s utredning om ökad statlig styrning av gymnasiesk­olan borde gå ett steg längre för att kunna garantera en likvärdig skola.

- MATTIAS KARLSSON

LEDARE 13/3. Oavsett när och var en elev går i skolan ska skolgången vara likvärdig. Det är ett slags minimikrav för den svenska skolan. Men tyvärr uppfylls det kravet alltför sällan. Särskilt allvarligt är läget för gymnasiesk­olan.

Nu ska regeringen utreda hur gymnasiet kan bli bättre med ökad statlig styrning. Det meddelade gymnasiemi­nister Anna Ekström (S) i en debattarti­kel på DN Debatt på måndagen (12/3). Det är ett välkommet förslag från regeringen.

GYMNASIET UTGÖR EN viktig bas för den svenska kompetensf­örsörjning­en, både till näringsliv­et och välfärden. För den enskilda eleven är en gymnasieex­amen också en viktig faktor för att kunna komma in på arbetsmark­naden, om det så handlar om att få ett arbete direkt efter gymnasiet eller för vidare studier.

Men tyvärr klarar var tredje elev inte av att ta en examen på tre år. När väl eleverna går ut gymnasiet finns det även problem med matchninge­n på arbetsmark­naden, många företag skriker i dag efter arbetskraf­t som inte finns att anställa. Framför allt är det brist på elever som läser på yrkesprogr­ammen. Det är mycket illa för framtiden.

Ett annat stort problem är det kommunala huvudmanna­skapet för gymnasiet. Allt för många kommuner har varken kompetens eller resurser att bedriva gymnasieut­bildningar med den kvalitet som behövs för att matcha arbetsmark­nadens behov. Här behövs det både större regional samordning av lärarresur­ser och elevunderl­aget.

DET FINNS INGA enkla lösningar för skolan. Att förbättra skolresult­aten och få fler elever att lämna gymnasiet med en examen tar lång tid. Men det får inte stå i vägen för att verkligen vilja förbättra skolan. Anna Ekström var tidigare generaldir­ektör för Skolverket och har gedigna kunskaper om skolan. När Ekström nu hon makten att förändra gymnasiet bör fler partier följa efter henne.

Men regeringen borde tänka ett steg längre när man nu öppnar upp för en hårdare statlig kontroll av gymnasiet. Hur kan likvärdigh­eten i den svenska skolan garanteras? Jo, genom att förstatlig­a skolan. Det stora skolexperi­mentet med 290 olika kommunala huvudmän måste få ett slut.

EN FÖRSTATLIG­AD SKOLA länge varit ett av Liberalern­as stående krav, men partiledar­en Jan Björklund har inte varit tydlig med hur detta ska ske. Där brister det tyvärr. En utredning av en statlig gymnasiesk­ola kan vara ett första konkret steg på hur man kan göra allvar av en ödesfråga för skolan.

Alla barn har rätt till en likvärdig skola oavsett när och var man börjar skolan. Och den skolan kan endast staten garantera.

Det stora skolexperi­mentet med 290 olika kommunala huvudmän måste få ett slut.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? GYMNASIEMI­NISTER. Fler partier borde ta rygg på Anna Ekström som nu vill utreda gymnasiesk­olan.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT GYMNASIEMI­NISTER. Fler partier borde ta rygg på Anna Ekström som nu vill utreda gymnasiesk­olan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden