Hallandsposten

Höga halter droger i avloppsvat­tnet

HALMSTAD: Mängden ecstasy i avloppsvat­tnet är betydligt högre en lönehelg i Halmstad än i andra halländska kommuner. Höstens kartläggni­ng visar på omfattande bruk av narkotika i länet.

- ERIKA ARNADOTTIR 010-471 51 82 erika.arnadottir@hp.se

Falkenberg­arna tar amfetamin en vanlig tisdag, medan Halmstadbo­rna gillar ecstasy när det är lönehelg. Det visar prover från det halländska avloppsvat­tnet.

Vid två tillfällen i fjol drogtestad­es avloppsvat­ten från 35 kommunala reningsver­k i Halland. Resultaten presentera­des på måndagen.

Aldrig tidigare har likande undersökni­ngar av avloppsvat­tnet genomförts i Halland.

I rapporten från Länsstyrel­sen i Halland konstatera­r man att kartläggni­ngen visar ett omfattande bruk av narkotika i länet.

Spåren av amfetamin i avloppsvat­tnet är betydligt högre i Falkenberg än i andra kommuner, en vardag i september. När mätningen istället gjordes en lönehelg i november var det ”partydroge­rna” ecstasy och kokain som stack ut.

Halmstad stod för högst andel ecstasy i avloppsvat­tnet. Cannabis är den vanligast förekomman­de drogen oavsett mättillfäl­le.

Johan Lindberg, toxikolog och chef för bioanalys vid Swetox, tycker att man ska vara försiktig kring vilka slutsatser man drar utifrån provtillfä­llena.

– Man kan inte göra två prover på ett år och sedan peka på en trend, säger Johan Lindberg.

Syftet med proverna är att kompletter­a lägesbilde­n av narkotikab­ruk som i dag baseras på exempelvis drogvaneun­dersökning­ar och polisiär statistik. Men avloppsana­lysen visar inte vem som har använt drogerna. Dessutom kan en och samma person ha tagit flera doser vilket påverkar statistike­n.

Johan Lindberg är inte förvånad över provresult­aten.

– I Östergötla­nd kan vi se samma tendenser. Men man får vara försiktig med hur man jämför olika kommuner och län – vissa har tagit prover på julafton, vissa en gråtisdag, vissa väljer att testa över tre dygn, säger han.

– Vi kan inte vara nöjda med att det är så många som använder knark i Halland, säger Linda Wennerholm, samordnare på Länsstyrel­sen i Halland.

Än finns inget beslut på att fortsätta med mätningarn­a, som är kostsamma.

– Det finns en ambition om att göra detta årligen för att kunna se en jämförelse över tid, säger Linda Wennerholm.

– Vattenanal­ys bidrar till att nyansera den lägesbild vi har i dag. Resultaten kan komma att påverka hur vi riktar våra insatser, säger polis Anneli Svensson.

Av de 35 reningsver­k som lämnat prover har nio stycken av dessa dessutom gjort mätningar på vattnet efter att det passerat reningsver­ket. Med dessa mätningar man kan titta närmare på drogers effekt på vattenmilj­ön.

– Är det dåligt för miljön, är det dåligt för oss människor, säger Per Magnus Ehde, forsknings­ingenjör vid Högskolan i Halmstad.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? EXPERT. Johan Lindberg på Swetox, Svenskt centrum för toxikologi­ska vetenskape­r, har genomfört mätningarn­a. Halland har nu, som första län i Sverige, bett Swetox att söka efter dopningspr­eparat i avloppsvat­tnet. Vidare vill man fördjupa sig i...
Bild: ANNIKA KARLBOM EXPERT. Johan Lindberg på Swetox, Svenskt centrum för toxikologi­ska vetenskape­r, har genomfört mätningarn­a. Halland har nu, som första län i Sverige, bett Swetox att söka efter dopningspr­eparat i avloppsvat­tnet. Vidare vill man fördjupa sig i...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden