Hallandsposten

Laholm kan få friskola

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Idol-juryns Andreas Carlsson vill starta friskola i Laholm med Magnus Lundin.

Laholm kanske får en fristående gymnasiesk­ola för teknikfräl­sta med inriktning på programmer­ing och spelutveck­ling.

Just nu ligger en ansökan hos Skolinspek­tionen som vill höra vad Laholms kommun anser om etablering­en. Senast i oktober ger Skolinspek­tionen besked.

SÖKANDE ÄR företaget AXB Education AB som vill starta ett nationellt teknikprog­ram i Laholm med inriktning på spelutveck­ling, programmer­ing och kodning.

Huvudägare i bolaget är Andreas Carlsson, musikprodu­cent, låtskrivar­e och, inte minst, känd från Idol-juryn ihop med Laila och Anders Bagge. Andreas Carlsson delar huvudägars­kapet med Magnus Lundin som varit estetisk gymnasielä­rare och rektor sedan ett 30-tal år tillbaka.

– Andreas blev min musikelev vid elva års ålder och sedan dess har vi varit vänner. Nu driver vi skolor ihop, säger Magnus Lundin.

Skolan i Laholm kommer, om planerna går i lås, att få namnet ATB Laholm (Academy of tech and business). Det är en treårig utbildning med två parallellk­lasser per årskull. Skolstarte­n är tänkt att bli hösten 2019.

– Vi har sett att det finns en enorm brist på programmer­are och vi vill ge ungdomar med spetskompe­tens

möjlighet att utvecklas inom den digitala tekniken. Skolan skiljer sig från andra skolor såtillvida att vi lägger enormt stor vikt på etik och moral och att hitta sitt bästa jag genom vårt koncept ”My better me”, säger Magnus Lundin.

Etablering­en i Laholm bygger till viss del på en marknadsun­dersökning med elever i årskurs åtta i Laholms kommun och närliggand­e kommuner som Halmstad och Båstad. Undersökni­ngen visar att 30 procent av eleverna är nyfikna på utbildning­en.

– Resultatet ger oss stöd att gå vidare i våra planer och de kontakter som vi har haft med Laholms kommun hittills har varit positiva, säger han.

FÖRETAGET DRIVER sedan tidigare gymnasieut­bildning med inriktning på musikoch entreprenö­rskap i Tingsryd och Vara samt startar en handels- och ekonomiutb­ildning i Kristianst­ad.

ATB Laholm söker samverkans­former med den kommunala gymnasiesk­olan och vill gärna bygga nytt i närheten av Osbecksgym­nasiet.

”De kontakter vi haft med Laholm har hittills varit positiva” MAGNUS LUNDIN AXB Eduction AB

 ??  ??
 ?? Bild: PRIVAT ?? SATSAR PÅ LAHOLM. Magnus Lundin och Andreas Carlsson hoppas få driva en friskola med gymnasiets teknikprog­ram.
Bild: PRIVAT SATSAR PÅ LAHOLM. Magnus Lundin och Andreas Carlsson hoppas få driva en friskola med gymnasiets teknikprog­ram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden