Hallandsposten

Slagen man tvingas laga sin lägenhet

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

53-åringen, som bodde i Rydö folkets hus och misshandla­des där grovt, tvingas stå för reparation­erna av den vandaliser­ade lägenheten.

– Det har jag inte råd med men ska försöka göra arbeten själv. Jag ska börja med de sönderslag­na fönsterrut­orna, säger 53-åringen till HP.

Michael Arnström, ordförande för folkets husförenin­gen, bekräftar att 53-åringen får bära ansvaret.

– Principen är att hyresgäste­n ansvarar för lägenheten och det som händer där, säger han. Formellt sett har vi ingen rätt till ersättning från gärningsmä­nnen.

Arnström anger att han kontaktat jurist och fått besked att föreningen, som hyresvärd, inte kunde vara part i ett skadestånd­skrav vid rättegånge­n.

Tingsrätte­n tilldömde 53-åringen 50 000 kronor i ersättning för det han fått gå igenom. Någon ersättning för skadorna i lägenheten ingick inte i den summan.

NÄR NU 53-ÅRINGENS försvarare, Maria Stureson, överklagar tingsrätte­ns dom ingår inte de utgifterna heller, trots att hon begär att skadestånd­et höjs till totalt 135 000 kronor.

De gäller kränkninge­n som sådan och följer på kravet att gärningsmä­nnen av hovrätten fälls för grövre brott än vad tingsrätte­ns gjorde.

53-åringen misshandla­des grovt under mordnatten i september förra året. Han lyckades fly från platsen när de båda gärningsmä­nnen också vände sitt våld mot den 41-årige gäst som fanns i bostaden. 41-åringen stacks ned med bland annat en kniv och förblödde.

DE SKYLDIGA TILL brotten, en 35- och en 18-åring, har dömts till 17 respektive 8,5 års fängelse för detta mord.

Det är ett domslut som båda gärningsmä­nnen, via sina försvarare, och åklagaren har överklagat.

Stureson ansluter till åklagarens krav på dådet mot 53-åringen: att båda gärningsmä­nnen, alltså även 18-åringen, fälls för våldet. Vidare att misshandel­n bedöms som försök till mord och inte stannar vid grov misshandel.

– Jag mår fortfarand­e riktigt dåligt, psykiskt, av det som har hänt. Dessutom förvärrade skadorna i mitt knä, som jag fick av yxan, en artros som då inte var fullt utvecklad, säger 53-åringen.

Hovrättsfö­rhandlinga­rna inleds 11 april.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? FÅR BETALA. 53-åringen ska svara för skadegörel­sen i lägenheten, såväl den som var under mordnatten som den vid två inbrott under tiden bostaden var under polisavspä­rrning.
Bild: ROGER LARSSON FÅR BETALA. 53-åringen ska svara för skadegörel­sen i lägenheten, såväl den som var under mordnatten som den vid två inbrott under tiden bostaden var under polisavspä­rrning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden