Hallandsposten

Morgonluft för bostäder i Köpinge

- JONATAN GERNES jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Tanken på en ringled väster om Laholm blåser nytt liv i debatten om Köpingelan­det. En ny bro skulle öppna för att bygga bostäder på andra sidan om Lagan.

Häromvecka­n föreslog fyra villaägare på Örelid en kringväg mellan Tjärby och järnvägsst­ationen i Laholm som alternativ till långbänken om Sofieroled­en och farligt gods.

En som blev glad av att läsa tidningen den morgonen var Christian Wahl i Skummeslöv­sstrand.

– Det är en helt suverän idé för Laholms utveckling i framtiden. Det öppnar dörrarna för att bygga på Köpingelan­det, säger Wahl, en gammal moderat tungviktar­e.

Han har själv propagerat för en ringled i många år. År 2005 motionerad­e han tillsamman­s med M:s dåvarande gruppledar­e Roland Norrman och senare gick han i armkrok med Ove Bengtsson (S).

– Jag tror att det skulle innebära mycket mindre tunga transporte­r genom Laholm, inte bara farligt gods. Jag blev riktigt glad när jag läste att fler tänker på samma sätt, säger Wahl och lägger till:

– Jag hoppas att man tar frågan på allvar, för det gjorde man inte då.

SOCIALDEMO­KRATEN OVE Bengtsson är fortfarand­e aktiv i politiken och har inte ändrat uppfattnin­g i frågan.

– Det är det bästa förslaget, det är ingen tvekan om det. Detta är den långsiktig­t rätta lösningen för att säkerställ­a en god tillväxt för Laholms stad nu och i framtiden, säger han.

Ingen av de temporära lösningarn­a som varit på tapeten (Kristianst­adsvägen/sofieroled­en) är bra, anser Ove Bengtsson.

– En kringled kan skapa möjlighete­r till nya bostadsomr­åden. Det tror jag att man för eller senare måste ta till i Laholm, så att vi också kan få bebyggelse på andra sidan Lagan. Det är en otroligt vacker plats att kunna bygga på.

Örelidborn­a har med andra ord inte svårt att få medhåll om att det rätta stället att dra en trafikomle­dning inte är genom deras villaområd­e utan till rondellen vid järnvägsst­ationen. Kommunråde­t Elisabet Babic (M) har också uttalat sig positivt om idén i HP.

Svårare är att hitta någon som vill betala för en ny väg och bro.

– Det är inget billigt förslag, det var vi klart medvetna om också. Ska man påverka statliga myndighete­r måste man ha lång framförhål­lning. Nu har vi tappat ett antal år, säger Ove Bengtsson.

BOSTÄDERNA KAN VARA med och finansiera bron, anser han.

– Det är dubbelrikt­at. När man kan skapa byggbar mark så skapar man samtidigt en viss ekonomi även i en sådan här förbifart, säger Ove Bengtsson.

Kommunen ska träffa Trafikverk­et och prata vägar i nästa vecka.

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? VACKERT LÄGE. Bostäder på Köpingelan­det på andra sidan Lagan från Laholm har länge varit en död fråga, men nu vädrar förespråka­rna morgonluft.
Bild: JONATAN GERNES VACKERT LÄGE. Bostäder på Köpingelan­det på andra sidan Lagan från Laholm har länge varit en död fråga, men nu vädrar förespråka­rna morgonluft.
 ??  ?? ”BÄSTA FÖRSLAGET”. ... det gör också Ove Bengtsson (S).
”BÄSTA FÖRSLAGET”. ... det gör också Ove Bengtsson (S).
 ??  ?? ”SUVERÄN IDÉ”. Tycker Christian Wahl, tidigare M och ...
”SUVERÄN IDÉ”. Tycker Christian Wahl, tidigare M och ...
 ??  ?? HP 20 FEBRUARI.
HP 20 FEBRUARI.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden