Hallandsposten

Simningen vinnare i skoltävlin­g

HALMSTAD: När de snabbaste unga simmarna tävlar är det inte bara klasslagen som är vinnare. Överst på prispallen står simkunnigh­eten.

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

När bästa tvåan, trean och fyran gör upp om segern är tävlingsmo­mentet det som sporrar eleverna till superfart i bassängen. Men vinnare är alltid simkunnigh­eten.

Årets upplaga av den nationella satsningen lockade fler lag än på många år till Arenabadet. Sammanlagt över 200 unga elever i årskursern­a, två, tre och fyra, gjorde upp om vilket lag som var snabbast.

Stilarna i bassängen varierade stort. Några simmare for fram som torpeder, medan andra simmade efter bästa förmåga och gjorde allt de kunde för lagets bästa.

– Det var roligt att få vara med och att göra sitt bästa, summerade Ella Pezer efter att hon och de andra i Snöstorpss­kolans lag för klass 2B fått besked om att de tagit sig vidare i tävlingen.

– Det var jätterolig­t. Det var långt, men jag har simmat så här fort förut också, konstatera­de Adam Andersson.

EMILIA GUSTAVSSON VAR glad över placeringe­n i deras heat: – Det var roligt att komma tvåa. Lagkamrate­n Vilja Palm visste inte att de var så snabba:

– Jag kände mig jätteglad. Jag trodde att vi skulle komma fyra eller något.

EN AV DE tävlingsan­svariga, Jens Antlöv, beskriver tävlingarn­as huvudsyfte:

– Det handlar i grunden att uppmuntra skolorna om att det är viktigt att kunna simma. Vi slår ett slag för simkunnigh­eten genom att tävla i klasslag med fyra elever i varje, sade han och reflektera­de kring fenomenet att intresset för tävlingen vuxit:

– Det är resultatet av att vi hållit på i ett antal år. Det är en snöbollsef­fekt. Intresset har ökat på skolorna. Att kunna simma är en självklarh­et för många, men inte alla.

Övergripan­de arrangör är Svenska simförbund­et. Lokalt genomförs arrangeman­get av Simklubben Laxen. Tävlingen hette från början ”Bästa fyran”. Men efterhand som skolor på mindre orter även lät andra årskurser vara med och tävla har arrangeman­get breddats.

TÄVLINGSLE­DAREN Katarina Thorell jobbar i vanliga fall med ekonomi och löner i simklubben Laxen:

– Det är en rolig tävling, som också främjar simkunnigh­eten och ökar intresset för simning och även simning som träningsfo­rm.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? KLASSKAMP. Elever i Halmstads tvåor, treor och fyror kämpade om vilka skolor som hade det snabbaste simlaget. Men det är inte bara antalet sekunder som räknas. Grundtanke­n med tävlingen är att främja simkunnigh­eten.
Bild: JARI VÄLITALO KLASSKAMP. Elever i Halmstads tvåor, treor och fyror kämpade om vilka skolor som hade det snabbaste simlaget. Men det är inte bara antalet sekunder som räknas. Grundtanke­n med tävlingen är att främja simkunnigh­eten.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FULL FART. Alla klasslagen kämpade tappert i tävlingen om chansen att bli bästa tvåan, trean och fyran i Halmstad.
Bild: JARI VÄLITALO FULL FART. Alla klasslagen kämpade tappert i tävlingen om chansen att bli bästa tvåan, trean och fyran i Halmstad.
 ??  ?? STÖD FRÅN PUBLIKEN. Över 200 simmare och samtidigt massor av klasskamra­ter som alla hejade på varandra, skapade god stämning i Arenabadet.
STÖD FRÅN PUBLIKEN. Över 200 simmare och samtidigt massor av klasskamra­ter som alla hejade på varandra, skapade god stämning i Arenabadet.
 ??  ?? ALLA ÄR VINNARE. Irma Grönevall, som går på Vallbergss­kolan, var en av många simmare som jublade efter målgången.
ALLA ÄR VINNARE. Irma Grönevall, som går på Vallbergss­kolan, var en av många simmare som jublade efter målgången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden