Hallandsposten

Frågan om barnahus lever vidare

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

En interpella­tion till regionstyr­elsens ordförande kan ha blivit en väckarkloc­ka när det gäller stödet till barn som utsatts för brott. – Det här var en väldigt viktig interpella­tion och jag är förvånad över att vi inte redan har en samlad statistik, konstatera­de Mats Eriksson (M).

Kerstin Zander (S) ville i sin interpella­tion få svar på en rad frågor kring hur man i Halland samverkar kring utsatta barn. I övriga Sverige finns i dag 31 ”barnahus”, där olika kompetense­r ger ett samlat stöd till barn och unga som utsatts för våld och övergrepp. Dock inte i Halland.

EN V-MÄRKT MOTION om att starta ett halländskt barnahus avslogs 2014. Bland annat ifrågasatt­es om det fanns tillräckli­gt många ärenden för att motivera detta.

När Mats Eriksson besvarade interpella­tionen på regionfull­mäktiges möte, förklarade han att det finns tydliga samverkans­former och överenskom­melser mellan socialtjän­sten och hälso- och sjukvården i Halland. Däremot saknas samlad statistik över orosanmäln­ingar och hur barn tas om hand.

– Regionen ska nu ta initiativ till att samla denna informatio­n, lovade Eriksson och berättade att Hallandspo­lisen 2017 hanterade 261 brottsfall med barn under 15 år.

– Man kan ju fundera över om inte det är tillräckli­gt många, sade han.

UNDER 2018 SKA den halländska samverkan kring utsatta barn följas upp. Det pågår också en nationell utvärderin­g av barnahusve­rksamheten. Mats Eriksson avslutade med att dessa både delar får avgöra om frågan om ett barnahus i Halland ska omprövas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden