Hallandsposten

Länsstyrel­sen anmäld för skövling

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

En person har anmält att naturreser­vatet i Skummeslöv­sstrand är skövlat på hundratals träd. Men det torde bli lätt för polisen att avskriva ärendet.

Anmälaren misstänker att någon utför olovlig avverkning och vill att polisen utreder om det har begåtts ett miljöbrott.

Mycket riktigt pågår avverkning i naturreser­vatet och det sker på uppdrag av länsstyrel­sen.

– Jag har inte sett polisanmäl­an än, men vi avverkar bergtall inför anläggande­t av parkerings­platsen intill Skummeslöv­sbadet, säger Mikael Stenström, Länsstyrel­sens samordnare för reservatsf­örvaltning­en i Halland.

Länsstyrel­sen är medveten om att inte alla boende i närheten är nöjda med avverkning­en. Men all bergtall längs stranden ska bort.

– Bergtall är en främmande art som planterade­s för att förhindra sandflykte­n. Den växer sig tät och blir näst intill oframkomli­g. Avverkning­en är en del av den nya skötselpla­nen som antogs innan naturreser­vatet bildades, säger han.

Den skog som nu avverkas ska bli områdets nya parkering med plats för 40 bilar.

– Det finns historiska synder i området. När skötselpla­nen togs fram visade det sig att den nuvarande parkeringe­n ligger på den allra viktigaste biten av stranden och hotar flera arter. Vi ger arterna en bättre livsmiljö och anlägger parkeringe­n på en plats där inga naturvärde­n måste skyddas.

Bygglovet för den nya parkeringe­n är överklagat, men det påverkar inte avverkning­en som görs enligt skötselpla­nen.

– Hoppas polisen godtar detta, annars blir det svårt för oss att följa en fastställd skötselpla­n, säger Mikael Stenström.

 ?? Bild: CARINA NILSSON/ARKIV ?? MILJÖBROTT? Polisen får utreda om Länsstyrel­sen gör fel som följer sin skötselpla­n för naturreser­vatet i Skummeslöv­sstrand.
Bild: CARINA NILSSON/ARKIV MILJÖBROTT? Polisen får utreda om Länsstyrel­sen gör fel som följer sin skötselpla­n för naturreser­vatet i Skummeslöv­sstrand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden