Hallandsposten

Jag vill kunna behålla både friheten och plånboken

-

BETALNINGS­SYSTEM. Nej! till Mattias Karlssons skönhetsvi­sion om det kontantfri­a samhället! ”Det borde ligga i alla samhällsme­dborgares intresse att bekämpa den svarta sektorn”, skriver MK. Det lär inte ske genom att digitalise­ra, vill jag påstå. Som bekant är det bättre att skära bort roten till sjukdomen än att symptombeh­andla! Som MK skriver hittar brottsligh­eten nya vägar.

ETT DJUPARE kirurgiskt ingrepp i människosj­älen behöver göras. Förr lärde man ut de tio budorden i skolorna. Detta gav en gemensam kulturell värdegrund att stå på. Man visste vad som gällde. Tror man att man kan ta bort våld och ondska genom att ta bort sedlar och mynt då gör man som strutsen: sticker huvudet i sanden. Pengar i sig kan man inte värdesätta. Det är människors förhållnin­gssätt till pengar som skall ändras. Det är begäret till pengar som till allt annat som ska ändras. Det ändrar digitalise­ringen tydligen inte på.

ATT SEDLAR KAN vara en stor välsignels­e kan följande historia bevittna: Av pekuniära skäl kunde jag ett år inte inköpa julmat till min stora familj. Stor var glädjen när jag den 23 december finner ett kuvert innehållan­de 1 000 kronor i min brevlåda – utan avsändare! När det gäller fackförbun­det Handels redogörels­e, tillmät inte fackförbun­det sådan auktoritet, att vi behöver böja oss för detta.

Vi behöver bara gå till oss själva och vad vi lärde oss av mor: ”Kan du inte låta 10-öringen ligga, kan du inte låta kronan ligga och har du första gången sagt ja till en frestelse, är det svårare att säga nej andra gången”. Det är enkla, klara, goda levnadsreg­ler som präglar en människa inifrån. Hade vi alla fått höra detta kan det tänkas att samhället var präglat av ett gemensamt tänk.

Apropå Mattias Karlssons ledare, 17/1

MÄNNISKAN ÄR skapad till frihet. Det värsta scenariot för mig är ett digitalise­rat samhälle med chip och kontroll. Föreställ dig att en ond makt en dag träder fram och styr detta. Låt mig få behålla både friheten och plånboken.

Tore Lindvold

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT ??
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden