Hallandsposten

Nu ska taxibransc­hen styras upp

- OLLE NYGÅRDS/TT

Regeringen vill införa en ny taxikatego­ri. Förslaget kommer att påverka företag som Uber, enligt flera medier.

”Vi kan se att nya tekniska lösningar och affärsmode­ller har dykt upp inom taxinäring­en. Det är då viktigt att vi har tydliga regler som säkerställ­er en sund konkurrens samt trygghet för kunden och arbetstaga­ren”, skriver infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) i ett pressmedde­lande.

Det regeringen nu föreslår medför att de som har taxitrafik­tillstånd ska kunna välja att ansluta fordon till två olika taxikatego­rier. Antingen det nuvarande systemet där det finns krav på taxameter och redovisnin­gscentral – men med den skillnaden att det inte kommer att ges möjlighet till dispens att köra utan taxameter.

Eller också kan de ansluta till den nya taxikatego­rin – som innebär att det ska ställas krav på viss teknisk utrustning i taxibilarn­a och i beställnin­gscentrale­rna. Exempelvis måste centralern­a ”samla in, lagra och på begäran lämna uppgifter till Skatteverk­et för skattekont­roll”. Dessutom ska kunden alltid få ett fast pris innan resan börjar.

På frågan hur detta kommer att påverka Uber, och andra aktörer som kommit in på taximarkna­den på senare tid, säger infrastruk­tur Tomas Eneroth till Dagens Nyheter:

– De får anpassa sig efter regelverke­t. I den mån de inte klarar att göra det så blir de tvungna att upphöra. Den som bedriver taxiverksa­mhet måste uppfylla de här kraven, säger han.

Taxiförbun­det är positiva till det nya förslaget som föreslås börja gälla i september 2020.

”Vi är glada att regeringen har hörsammat vår begäran, vilket får stor betydelse för att branschen ska kunna utvecklas i en sund konkurrens”, skriver Claudio Skubla, förbundsdi­rektör Svenska Taxiförbun­det, i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden