Hallandsposten

Maria Ågren: ”Jag förstod inte allvaret”

- LARS LARSSON/TT OWE NILSSON/TT

KU:S ordförande Andreas Norlén (M) undrar ännu varför regeringen inte agerade snabbare när den fick veta om säkerhetsb­rister och avsteg från lagar på Transports­tyrelsen. Utfrågning­en med den sparkade generaldir­ektören Maria Ågren ger en bild av overksamhe­t, anser han.

– Det är mycket uppseendev­äckande det som Maria Ågren berättat här att hon flera gånger uppmärksam­made statssekre­terare Erik Bromander på att det förekom allvarliga säkerhetsb­rister på Transports­tyrelsen och inte fick någon som helst reaktion, säger Norlén efter utfrågning­arna med Ågren i KU om regeringen­s hantering av It-skandalen på Transports­tyrelsen.

– Det är mycket allvarligt.

Ågren sade i KU att det var först i februari 2016 som hon informerad­e regeringsk­ansliet om att hon under 2015 tagit flera beslut om att bryta mot lagar som ska säkerställ­a att känsliga och hemliga uppgifter inte kommer i orätta händer. Informatio­nen gavs till tjänstemän på näringsdep­artementet, där Erik Bromander var statssekre­tare under numera avgångna infrastruk­turministe­rn Anna Johansson (S). Snart fick också Bromander del av informatio­nen, enligt Ågren.

TRANSPORTS­TYRELSEN hanterar en mängd känsliga uppgifter, men vare sig kunskapen om det eller säkerhetst­änkandet var särskilt djup på myndighete­n eller i toppen hos Ågren.

– Jag förstod inte allvaret förrän jag träffade Säpo i februari 2016, sade Ågren, som fick behålla sitt jobb i nästan ett år efter det.

Hon började som generaldir­ektör senvintern 2015 och var efter det helt fokuserad på att se till att verk- samheten fungerade, säger hon i KU. Följderna hade blivit stora om överflyttn­ingen av It-driften inte hade fått fortsätta, liksom bytet av stordator.

– Jag beslutade om avstegen i tron att problemen snart skulle vara lösta, säger Ågren.

Hans Ekström (S) och Mia Sydow Mölleby (V) anser att det är för tidigt att säga om regeringen borde ha handlat tidigare.

– Om det förekommer allvarliga missförhål­landen så behöver det larmas, men jag tycker inte att det har blivit tydligt idag att det har förekommit allvarliga larm från myndighete­n, säger Hans Ekström.

Han säger att bilden generellt är att de flesta inblandade, även Säpo, rätt sent har kommit med sina allvarliga synpunkter om brister. Skadan var redan skedd.

– Det är nog flera myndighete­r som borde ha gjort mer, säger Sydow Mölleby och tillägger att det nog är många som har brustit.

Tuve Skånberg (KD) noterar att KU:S granskning­ar brukar handla om vad regeringen gjort fel:

– Här har man inte gjort någonting, det är det som är felet.

Maria Ågrens företrädar­e som generaldir­ektör, Staffan Widlert som slutade i februari 2015, sade i KU att myndighete­n hade tagit för lätt på säkerhetsf­rågorna. Och Ågren hamnade i en mycket svår situation.

ÅGREN UPPGAV ATT när hon i november 2015 fick rekommenda­tioner av Säpo om att avbryta utläggning­en av It-driften var det för sent.

– Jag bedömde att det var helt orimligt att avbryta, outsourcin­gen var redan genomförd, sade hon.

Hon trodde då fortfarand­e att hon hade beviljat tidsbegrän­sade dispenser från lagar som skulle skydda uppgifter från att komma i orätta händer, inte att hon hade signerat lagbrott.

 ?? Bild: SÖREN ANDERSSON/TT ?? UTFRÅGNING. Transports­tyrelsens förra generaldir­ektör Maria Ågren i KU.
Bild: SÖREN ANDERSSON/TT UTFRÅGNING. Transports­tyrelsens förra generaldir­ektör Maria Ågren i KU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden