Hallandsposten

Staten ska styra gymnasiesk­olan mer

- ANNA LENA WALLSTRÖM/TT ANJA HAGLUND/TT

Gymnasiesk­olan håller inte måttet så som den styrs i dag. Det är beskedet från gymnasiemi­nister Anna Ekström, som nu låter utreda hur staten kan få ett större inflytande över den.

– Det är bra att man tittar över det här, men då ska man göra det med öppna ögon och inte bara jaga friskolor, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolorn­as Riksförbun­d.

Bakgrunden till utredninge­n är att gymnasiesk­olan misslyckat­s på flera punkter. Anna Ekström (S) pekar på en stor arbetskraf­tsbrist i många branscher, samtidigt som gymnasiets yrkesprogr­am tappat en stor andel elever. Hon pekar också på att gymnasiesk­olorna blivit allt fler, men med allt färre elever.

Dessutom har många mindre kommuner svårt att erbjuda alla gymnasiepr­ogram, inte minst yrkesutbil­dningar som kräver dyr utrustning men inte lockar så många elever. Därför borde det finnas ett regionalt samarbete – med staten involverad.

– Vi kan inte utesluta att det behövs ett större statligt ansvar, säger Ekström.

Hur det ansvaret ska se ut överlåter hon åt Lars Stjernkvis­t (S), kommunalrå­d i Norrköping, att utreda. Men hon ser ett större statligt inflytande som logiskt:

– Det är till exempel staten som genom arbetsförm­edlingen har bäst koll på var behoven finns på arbetsmark­naden. Det är också staten som via högskolorn­a säkerställ­er att det finns utbildning och kompetens för att vi ska ha behöriga lärare.

Enligt Anna Ekström blir följden en större valfrihet för eleverna.

– Eftersom en bättre regional planering ska leda till att samtliga gymnasiepr­ogram ges i hela landet. Det är inte alltid fallet i idag.

Men det innebär samtidigt att friskolese­ktorn kan få stramare tyglar när det gäller etablering och utbyggnad. Det kan helt enkelt bli tuffare att få starta friskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden