Hallandsposten

E-handeln med vin utmanar systemet

- ROBIN SALOMONSSO­N/TT

När e-handeln blir en allt vanligare ingrediens i svenskarna­s vardag hoppas privata alkoholför­säljare på nätet på godare tider. – Jag är övertygad om att vår bransch kommer se helt annorlunda ut på fem–tio års sikt, säger Winefinder­s vd Alex Tengvall.

De senaste åren har Systembola­gets monopol utmanats av privata företag som säljer alkohol med hemleveran­s över internet. Så länge bolagen sköter lagerhålln­ingen av alkohol i utlandet, är affärsmode­llen laglig.

På den svenska marknaden finns en handfull större e-handlare med alkohol, där vanligtvis viner står i fokus. Nätvinhand­larnas branschorg­anisation har närmare ett dussintal medlemmar, alla privata med handelspla­tser både i Sverige och i andra länder. Däribland det tyskägda The Wine Company och Helsingbor­gbaserade Winefinder med lager i Danmark, som har uppmärksam­mats för sitt samarbete med matvarusaj­ten Mathem.

För det skånska vinbolaget går det allt bättre.

– Förra året sålde vi vin för närmare 100 miljoner kronor. Det var en ökning med ungefär 25 procent. I år räknar vi med att öka ytterligar­e, säger Winefinder­s vd Alex Tengvall.

I DAG GÖR svenskar i allt större utsträckni­ng många av vardagsbes­tyren över nätet. E-handeln med kläder, mat och sällanköps­varor är bara några exempel på inköp online som ökat lavinartat de senaste åren.

Trots att intresset för vin och öl har blivit större bland befolkning­en, med flera lättillgän­gliga informatio­nskanaler genom till exempel mobilappar, ligger ehandeln och hemleveran­ser med alkohol från privata bolag på stabilt låga nivåer, enligt statistik från Centralför­bundet för alkohol- * Statliga Systembola­get har monopol på alkoholför­säljning i Sverige. I fjol sålde bolaget för drygt 29 miljarder kronor. * Efter den så kallade Rosengrend­omen från 2007 är det tillåtet för privatpers­oner att importera alkohol från andra Eu-länder. * Och så länge e-handelsbol­ag inriktade mot försäljnin­g av alkohol sköter lagerhante­ringen av alkoholen från ett annat Eu-land är det lagligt att sälja viner till hushåll i Sverige. Det gäller, precis som på Systembola­get, enbart för personer som har fyllt 20. Ålderskont­rollen vid hemleveran­ser åläggs paketlever­antören. och narkotikau­pplysning (CAN).

Enligt de senaste siffrorna från 2016 stod e-handeln med alkohol för 1,3 procent av den totala alkoholför­säljningen bland privatpers­oner i Sverige, vilket är en ökning på närmare en procent sedan 2006 då frågan för första gången togs upp i CAN:S undersökni­ng.

ATT E-HANDELN MED alkohol ännu inte lyckats haka på den raketartad­e e-handelstre­nden i Sverige förvånar inte Alex Tengvall.

– Det har hittills gått relativt långsamt på grund av alkoholmon­opolet och en oro för hur framtida lagstiftni­ng kommer se ut, tror jag.

Oron som Winefinder­s vd nämner syftar bland annat på den promemoria som socialdepa­rtementet utarbetade hösten 2016. I den finns lagförslag om ytterligar­e restriktio­ner som skulle kunna påverka de privata alkoholför­säljarna på nätet negativt. Promemoria­n är nu en fråga för regeringen.

STATLIGA SYSTEMBOLA­GET har tidigare kallat Winefinder och Mathems samarbete för olagligt, men utan framgång.

För att hålla de privata aktörerna i schack erbjuder även monopolbol­aget sedan en tid tillbaka hemleveran­ser av alkohol. Men hur stor del av försäljnin­gen som består av onlineköp och hemleveran­ser är inget som Systembola­get redovisar. Företaget skriver däremot i sitt bokslut att digitalise­ring och nya kundbeteen­den innebär stor förändring för deras verksamhet.

– Vi särredovis­ar inte försäljnin­gssiffror. Det jag kan säga är att vi ser en ökad efterfråga­n för tjänster på nätet, säger Elina Yli-torvi, pressansva­rig på Systembola­get.

 ?? Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD/TT/ARKIV ?? SÅ KÖPER SVENSKAR ALKOHOL. Den totala anskaffnin­gen av alkohol i Sverige domineras av Systembola­get. 2016 stod Systembola­get för 63,2 procent, resandeinf­örseln för 12,5 procent och restaurang­erna 10,8 procent.
Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD/TT/ARKIV SÅ KÖPER SVENSKAR ALKOHOL. Den totala anskaffnin­gen av alkohol i Sverige domineras av Systembola­get. 2016 stod Systembola­get för 63,2 procent, resandeinf­örseln för 12,5 procent och restaurang­erna 10,8 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden