Hallandsposten

Ingen respit – trots sju år av krig i Syrien

- SOFIA ERIKSSON/TT

”Vi har inte kunnat gå till skolan – de har skjutit mot skolan, läraren dog.”

Död, förstörels­e och mänskligt lidande är fortsatt synonymt med Syrien när konflikten snart går in på åttonde året. I mitten av 2017 skapades särskilda områden tänkta att mildra kriget – men sedan dess har minst 37 civila dödats varje dag, enligt Rädda Barnen.

Fyra så kallade nedtrappni­ngszoner medlades fram i juli förra året, med det uttalade syftet att minska striderna mellan rebelller och regimen i Syrien. Kanske hoppades den svårt prövade befolkning­en på dessa platser att det skulle innebära att livet skulle bli ljusare för en stund, innehålla lite mindre av lidande och mer av framtidstr­o.

Men som så många gånger förut skulle verklighet­en visa sig bli en annan. På en del håll i nedtrappni­ngszonerna – som i provinsen Idlib och det hårt ansatta Ghouta öster om Damaskus – har situatione­n till och med förvärrats.

I HELA SYRIEN dödades i genomsnitt minst 37 civila av explosiva vapen varje dag under sista halvan av 2017, enligt barnrättso­rganisatio­nen Rädda Barnen som skriver att det är den högsta siffran på många år.

FN:S barnfond Unicef har också dystra siffror över utveckling­en i Syrien. Förra året dödades 50 procent fler barn än året innan, enligt organisati­onen.

Och 2018 har börjat ännu värre. Under årets två första månader dödades eller skadades 1 000 barn i Syrien, enligt Unicef. Bara i det belägrade opposition­sfästet Ghouta AHMED

dödades under två veckor i februari 600 människor – både vuxna och barn – och 2 000 skadades, enligt FN.

För hundratuse­ntals barn har beskjutnin­gen blivit vardag. I Ghouta har många civila flyttat ner i källare – och få vågar sig ut eftersom bombandet där nästan aldrig upphör.

”Vi har varit här i fyra dagar nu. Vi har inte gått ut en enda gång och flygplanen bara bombar. Vi har inte kunnat gå till skolan – de har skjutit mot skolan, läraren dog. Det finns ingen mat och vi kan inte gå ut, affärerna är stängda, planen bombar”, säger Ahmed från en källare i Ghouta till Rädda Barnen.

MÅNGA AV GHOUTAS städer ligger nu i ruiner – nyligen visade flygbilder att över 70 procent av Ayn Tarma har förstörts eller skadats. Och det var innan regimens offensiv trappades upp ytterligar­e i mitten av februari. I Arbin uppges omkring 1400 familjer ha flyttat ner under marken där det finns ett nätverk av 75 källare och skyddsrum. Över hälften av dessa utrymmen saknar vatten, sanitet eller ventilatio­nssystem.

”Många familjer lever som om de vore i husarrest i svåra förhålland­en i små fuktiga källare med dålig belysning. Det liknar gravkammar­e”, säger en sjukvårdsa­rbetare i rapporten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden