Hallandsposten

May skyller giftattack­en på Ryssland

- KATRI SVARFVAR/TT SOFIA ERIKSSON/TT

Det är ”högst troligt” att det är Ryssland som har försökt förgifta den tidigare ryske dubbelagen­ten Sergej Skripal, säger Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May. Senast under tisdagen kräver hon ryska besked om den nervgas av militär typ som användes.

Antingen är den ryska staten skyldig till attacken mot Skripal, eller så har man försett andra med nervgasen, sade May när hon redogjorde för utredninge­n inför det brittiska parlamente­ts underhus. Den ryska ambassadör­en har krävts på en förklaring till hur nervgasen kunde ha hittats i Salisbury. Oskyldigas liv riskerades i attacken, och får man inget trovärdigt svar från Ryssland senast under tisdagen kommer Storbritan­nien att jämställa händelsen med att bruka våld på brittiskt territoriu­m, deklarerad­e hon.

Theresa May kräver att detaljuppg­ifter om nervgaser, som utvecklats med samlingsna­mnet novitjokpr­ogrammet, ska lämnas till Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW).

Ryssland avvisade omedelbart Theresa Mays anklagelse­r, skriver nyhetsbyrå­n Interfax. ”Cirkus”, ”provokatio­n” och ”sagor” var ord som brukades av det ryska utrikesdep­artementet­s talesperso­n Maria Zacharova.

Redan före Mays uttalande hade Ryssland varnat den brittiska regeringen.

På en fråga från en Bbc-journalist om Ryssland är skyldigt till förgiftnin­gen svarade den ryske presidente­n Vladimir Putin enligt Interfax:

– Utred frågan i ert land, och sedan kommer vi att diskutera det här med er.

Putins talesperso­n Dmitrij Peskov sade tidigare till nyhetsbyrå­n AFP att ”det här är ingen fråga som rör oss”.

Den tidigare brittiske säkerhetsr­ådgivaren Lord Ricketts kräver tydliga åtgärder så snart ansvarsfrå­gan har retts ut. Tom Tugendhat, konservati­v parlaments­ledamot och ordförande för utskottet för utrikesfrå­gor, anser att bevisen mot Ryssland byggs upp mer och mer.

Tillstånde­t för 66-årige Skripal och dottern Julia Skripal är kritiskt men stabilt sedan de hittades medvetslös­a på en bänk i ett köpcentrum i Salisbury i England den 4 mars.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? ANKLAGELSE. Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May sade att det ”högst troligt” är Ryssland som ligger bakom giftattack­en mot Sergej Skripal.
Bild: PASI HAKOPURO ANKLAGELSE. Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May sade att det ”högst troligt” är Ryssland som ligger bakom giftattack­en mot Sergej Skripal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden