Hallandsposten

Ulf från Slöinge blev en världsrepo­rter

HALLAND: ”JAG HAR INGENTING ATT KLAGA PÅ. DET HAR GÅTT BRA”

- EYAL SHARON KRAFFT/TT 010-471 51 50 hb@hallandspo­sten.se

Ulf Nilson ville bli journalist för att synas. Det lyckades han verkligen med. På kuppen blev han kontrovers­iell. Expressenl­egendaren från Slöinge i Halland avled natten till söndagen. Han blev 84 år gammal.

”Visst var jag modig, i varje fall då. Det var en omvälvande upplevelse. Folk blev skjutna på gatan, det var fruktansvä­rt”

Ulf Nilson hann vara journalist i närmare 70 år, ända sedan han fyllda 17 år tog realexamen. Han var utrikeskor­respondent i över 30 år och skrev ett tiotal böcker. Ändå är han nog mest omtalad för sina krönikor i Expressen.

När TT:S reporter fick den kanske sista intervjun inför hans 85-årsdag som skulle infalla den 25 mars medgav han villigt att han har varit kontrovers­iell.

- Det tillhör god journalist­ik att ifrågasätt­a saker. Men det är klart att många inte tycker om det jag har skrivit. Ibland är kritiken oberättiga­d och ibland berättigad. Jag gör fel jag också.

HAN VÄXTE UPP lilla Slöinge i Halland med mamma, pappa och två äldre syskon. Pappan var stenhugger­iarbetare och facklig ombudsman och mamman jobbade som piga innan barnen kom.

Den något introverte tonåringen Ulf närde en dröm. Han ville bli journalist.

- Jag längtade efter att synas, som barn syntes jag inte mycket. Så jag har ingenting att klaga på. Det har gått bra för mig.

Hans första jobb var som reporter på Hallands Nyheters redaktion i Varberg. Därefter blev det andra landsortst­idningar och så småningom anställdes han vid fyllda 30 som Expressens Usa-korrespond­ent.

Under sina drygt 30 år som korrespond­ent ULF NILSON OM UNGERNREVO­LTEN

fick han uppleva samtidshis­torien från första parkett. Han såg Moder Teresa i sitt värv bland fattiga i Calcutta, rapportera­de om Neil Armstrongs månlandnin­g och följde Mohammad Alis boxningsma­tcher i hela världen. Bland många krig som han bevakade kan nämnas Vietnamkri­get och inbördeskr­iget i Somalia.

HAN GAV INTRYCK av att vara märkt av sin ålder, men ville inte prata om någon vacklande hälsa.

- Jag mår bra och jag är inte speciellt rädd för döden.

På frågan om det var något han skulle vilja säga till sina belackare, funderade han en stund, innan det kom som en pil: - Jaa, jag hade rätt! Ulf Nilson lämnar efter sig tre vuxna döttrar och tre barnbarn. Hustrun Aino Heimerson gick bort i april 2014.

 ?? Bild: CORNELIA NORDSTRÖM ?? VITTNE. Expressens legendaris­ke reporter Ulf Nilson har avlidit. Han var journalist i närmare 70 år och upplevde samtidshis­torien från första parkett.
Bild: CORNELIA NORDSTRÖM VITTNE. Expressens legendaris­ke reporter Ulf Nilson har avlidit. Han var journalist i närmare 70 år och upplevde samtidshis­torien från första parkett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden