Hallandsposten

KULTUR. Alicia Vikander vill se förändring­ar i filmbransc­hen.

- SARA ULLBERG/TT

Som barn vågade Alicia Vikander inte berätta för sina kompisar att hon spelade ”Tomb raider”. Nu har hon tagit över som Lara Croft på bio. Att rollfigure­n utvecklats från sexig stereotyp till en mer mångfasett­erad person fick henne att tacka ja.

Lara Crofts superkorta shorts och jättebröst är historia. I nya ”Tomb raider”, som har biopremiär den 16 mars, är det cargobyxor, svettigt linne och en vältränad, men normaldime­nsionerad kropp som gäller.

Filmen bygger på den omgörning av spelet som gjordes 2013, där en mer verklighet­strogen och sårbar version av Lara Croft introducer­ades. Lara är ung och vilsen i livet, jobbar som cykelbud och tränar MMA, men är inte den fullfjädra­de mördarmask­in som gjorde debut i originalve­rsionen från 90-talet.

ALICIA VIKANDER VILLE gestalta en ung kvinna som kunde fungera som förebild på vita duken.

– Jag är feminist och skulle ha extremt svårt att vara med i ett sammanhang när jag inte känner att man värnar om kvinnliga karaktärer och försöker göra dem endimensio­nella, säger hon och fortsätter:

– När man väl breddar en roll så kommer alla toner av mänsklighe­t fram. Då handlar det inte bara om att vara superstark och cool och häftig hela tiden.

När hon var nio år gammal brukade hon spela ”Tomb raider”, men vågade inte berätta för sina kompisar att hon gjorde det. Då var spelvärlde­n ännu mer mansdomine­rad än i dag och Alicia Vikander hade svårt att erkänna att hon som tjej gillade att spela.

– Lara Croft var revolution­erande. Jag hade aldrig sett en ung tjej i ett tv-spel förut och även Angelina Jolie i de första ”Tomb raider”filmerna var revolution­erande på det sättet att man i stort sett aldrig hade sett en kvinna leda en sådan genre-action-film, säger hon.

DE ALLRA FLESTA förknippar Alicia Vikander med kostymfilm­er och smalare kvalitetsd­ramer, men själv har hon också alltid älskat äventyrs- och actionfilm­er. För henne var det en dröm att få träna upp sig i fyra månader och göra egna stuntscene­r i den minst sagt actionladd­ade berättelse­n om hur Lara Croft försöker återfinna sin försvunna pappa. I filmen boxas hon, klättrar, skjuter pilbåge, hänger från stup och försöker överleva i forsar.

– Scenen i forsen var tuffast. Där fick jag åka ner 25 gånger i 11-gradigt vatten med rep runt händerna, berättar hon. Manliga skådisar får ofta frågor

om hur de har byggt upp sin ”superkropp”. Har du också fått de frågorna?

– Nej, inte förut, vilket har varit lite tråkigt. Men det har ju i stort sett inte varit några roller för kvinnor där vi får spela action. ”Atomic Blonde”, ”Mad Max”, ”Wonder Woman” – och kanske Angelina Jolie – det är några av de få gånger jag har sett kvinnor få ta för sig på det sättet. Så jag hoppas att fler kvinnor

kan få prata om sådana saker som att de gjort fysiska förberedel­ser för en roll.

Fast i ”Tomb raider” finns det i stort sett bara tre kvinnor med större roller. Hur ser du på det?

– Det ifrågasätt­er jag också. Om en publik önskar att det blir en nummer två hoppas jag att det blir fler kvinnor i filmen.

”Det handlar inte bara om att vara superstark och cool och häftig hela tiden.” ALICIA VIKANDER

 ??  ??
 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? MÅNGA SIDOR. Alicia Vikander ville göra en Lara Croft med fler dimensione­r än den figur som först lanserades i tvspelet ”Tomb raider” på 1990-talet och sedan blev film i början av 2000-talet.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT MÅNGA SIDOR. Alicia Vikander ville göra en Lara Croft med fler dimensione­r än den figur som först lanserades i tvspelet ”Tomb raider” på 1990-talet och sedan blev film i början av 2000-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden